Miške ali “fritule bake Marije”
Print Friendly, PDF & Email

Tradicija, ki je ne gre pozabiti mi vsako pomlad v misli prikliče miške ali “fritule bake Marije” iz Splita (njen recept je med mojimi zapiski pristal kot najboljši te vrste po ocenjevanju mojih sladkosnedih fantov). Po mandarinah dišeče, rahle in enostavne za pripravo izvabijo sline tudi tistim, ki so sicer zagovorniki zdrave hrane in bog ne daj, da bi grešili. Težko se jim je upreti.

Miške ali “fritule bake Marije” – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica ali merica
  • posoda za mešanje
  • električni mešalnik
  • strgalo
  • jušna žlica
  • manjša žlička za odmerjanje
  • ponev za cvrtje

Miške ali “fritule bake Marije” – sestavine:

  • 1 jajce
  • 1 zvrhana jušna žlica rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 grški jogurt (150 g)
  • 200 g polnovredne moke
  • ½ vrečke vinskega kamna (3 do 4 g)
  • 1 čajna žlička nastrgane limonine ali mandarinine lupinice iz sladkorja (sama sem dodala mandarino)*
  • 1 do 2 manjši jabolki (očiščene in naribane cca 150 do 200 g)
  • 0,5 dl ruma

Za peko:

  • 2 do 3 dl sezamovega olja (odvisno od premera ponve za cvrtje)

Za posip in prilogo:

  • sladkorni prah (količino prilagodite glede na svoj okus)
  • grški jogurt
  • manj sladka marmelada po lastni izbiri

Količina je primerna za 3 do 4 osebe, čas priprave dobre pol ure.

Miške ali “fritule bake Marije” – postopek priprave

Penasto umešajte jajce, sladkor in sol. Med mešanjem odtehtajte ostale sestavine ter očistite in nastrgajte jabolki.

V penasto zmes dodajte grški jogurt, moko pomešano z vinskim kamnom, žličko nastrgane limonine ali mandarinine lupinice iz sladkorja ter nastrgani jabolki. Rahlo premešajte in dodajte še rum. Zmešajte v gladko testeno maso, ki naj počiva približno 20 minut.

Medtem v ponvi segrejte sezamovo olje. Z jušno žlico, ki jo predhodno namočite v vrelo olje (tako boste preprečili prijemanje testa na žlico) zajemajte testo in ga polagajte v olje. Zlata barva pomeni, da je miške potrebno obrniti in jih nekolik krajši čas peči še po drugi strani. Če uporabite manjšo posodo za peko ali pečete v večji količini olja miške splavajo na površje in to je znak, da so pečene. Sama uporabim manj olja, zato so moje nekoliko bolj ploščate. Pečene miške poberite iz olja in odvečno olje odcedite na papirnatem prtiču. Še tople posujte s sladkornim prahom.

Pameten nasvet
Za sladkosnede gurmane kot pomado ob miškah ponudite še dodatno žličko grškega jogurta in izbrano manj sladko marmelado. Sladico lahko ponudite s kavo ali čajem. Za posebno razvajanje se prileže tudi kozarček sladkega portovca.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Ni kaj dodati! Sladica ni za ohranjanje zdravja je pa pregrešno dobra. A tudi pregrehe se lahko s pravo kombinacijo nekoliko popravi in so prav tako lahko izredno okusne. Namesto bele moke uporabite polnovredno, tako boste dodali prehranske vlaknine in znižali glikemični indeks sladice. Tudi jabolka bodo prispevala k znižanju, saj vsebujejo pektin in druge vlaknine, miške pa bodo tudi bolj rahle in sočne. Jajce in grški jogurt bosta prispevala beljakovine tako bo prebava trajala dlje in glikemični indeks bo še nekoliko nižji. Pregreta olja so rakotvorna zato za cvrtje uporabite sezamovo olje (lahko tudi kokosovo), ki je na visoki temperaturi stabilno saj vsebuje antioksidant sezamol, ki ga varuje pred oksidacijo. Z lupinico limone pa nikar ne skoparite, poleg čudovite arome in okusa bo prispevala tudi limonen, ki zavira nastajanje rakastih celic, spodbuja pa tudi jetra pri razgradnji toksinov. Z izbiro malo drugačnih sestavin za miške so le te primernejše tudi za diabetike in ohranjanje telesne teže, le s sladkorjem jih posujte nekoliko manj in upoštevajte načelo skromnosti pri količini. Z uporabo vinskega kamna pa ste se izognili tistemu pekočemu priokusu na jeziku in fosfatom, ki jih vsebuje pecilni prašek. Taka sladica kljub temu, da vsebuje beljakovine ni primerna za večerjo.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor