Miške ali “fritule bake Marije”
Tradicija, ki je ne gre pozabiti mi vsako pomlad v misli prikliče miške ali “fritule bake Marije” iz Splita (njen recept je med mojimi zapiski pristal kot najboljši te vrste po ocenjevanju mojih sladkosnedih fantov). Po mandarinah dišeče, rahle in enostavne za pripravo izvabijo sline tudi tistim, ki so sicer zagovorniki zdrave hrane in bog ne daj, da bi grešili. Težko se jim je upreti.
Miške ali “fritule bake Marije” – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica ali merica
- posoda za mešanje
- električni mešalnik
- strgalo
- jušna žlica
- manjša žlička za odmerjanje
- ponev za cvrtje
Miške ali “fritule bake Marije” – sestavine:
- 1 jajce
- 1 zvrhana jušna žlica rjavega sladkorja
- ščepec soli
- 1 grški jogurt (150 g)
- 200 g polnovredne moke
- ½ vrečke vinskega kamna (3 do 4 g)
- 1 čajna žlička nastrgane limonine ali mandarinine lupinice iz sladkorja (sama sem dodala mandarino)*
- 1 do 2 manjši jabolki (očiščene in naribane cca 150 do 200 g)
- 0,5 dl ruma
Za peko:
- 2 do 3 dl sezamovega olja (odvisno od premera ponve za cvrtje)
Za posip in prilogo:
- sladkorni prah (količino prilagodite glede na svoj okus)
- grški jogurt
- manj sladka marmelada po lastni izbiri
Količina je primerna za 3 do 4 osebe, čas priprave dobre pol ure.
Miške ali “fritule bake Marije” – postopek priprave
Penasto umešajte jajce, sladkor in sol. Med mešanjem odtehtajte ostale sestavine ter očistite in nastrgajte jabolki.
V penasto zmes dodajte grški jogurt, moko pomešano z vinskim kamnom, žličko nastrgane limonine ali mandarinine lupinice iz sladkorja ter nastrgani jabolki. Rahlo premešajte in dodajte še rum. Zmešajte v gladko testeno maso, ki naj počiva približno 20 minut.
Medtem v ponvi segrejte sezamovo olje. Z jušno žlico, ki jo predhodno namočite v vrelo olje (tako boste preprečili prijemanje testa na žlico) zajemajte testo in ga polagajte v olje. Zlata barva pomeni, da je miške potrebno obrniti in jih nekolik krajši čas peči še po drugi strani. Če uporabite manjšo posodo za peko ali pečete v večji količini olja miške splavajo na površje in to je znak, da so pečene. Sama uporabim manj olja, zato so moje nekoliko bolj ploščate. Pečene miške poberite iz olja in odvečno olje odcedite na papirnatem prtiču. Še tople posujte s sladkornim prahom.