Limonina strjenka – lahka in osvežilna
Limonina strjenka je lahka in osvežilna sladica, ki si jo lahko (v zmernih količinah) privoščimo brez slabe vesti. V njej se povežejo okusi jogurta, limone in medu – odlična sladkokisla kombinacija. Poskusite!
Limonina strjenka – pripomočki:
- plastični ali stekleni kozarci
- električni mešalnik
- lonček
- 2 plastični posodi
- merilna posodica
- kuhinjska tehtnica
- čajna žlička
Limonina strjenka – sestavine:
Za strjenko:
- 250 ml navadnega jogurta
- 250 ml sladke smetane
- sok polovice limone
- 4 lističi želatine
- 50 g sladkorja
Za limonin preliv:
- 80 ml limoninega soka
- 60 ml vode
- 1 žlica sladkorja
- 3 do 4 g želatine v prahu
Ostalo:
- približno 10 orehovih jedrc
- 2 žlici medu
Limonina strjenka – postopek:
Lističe želatine namočimo v mlačni vodi. V jogurtovem lončku pustimo polovico jogurta, v katerem nad paro med mešanjem raztopimo želatino. Preostali jogurt v posodi zmešamo s sladkorjem in sokom limone.
V drugi posodi stepemo sladko smetano.
Nato v mešanico z jogurtom in sladkorjem vlijemo jogurt z želatino ter sladko smetano. Vse skupaj premešamo in nadevamo v kozarčke. Kozarčke z jogurtovo strjenko damo za vsaj 30 minut v hladilnik.
Medtem naredimo limonin preliv. Želatino namočimo v vodi, da nabrekne (glej navodila na embalaži). Po določenem času (kot piše v navodilih na embalaži) želatino segrejemo nad paro, da se med mešanjem stopi.
V lončku zmešamo limonin sok, vodo in sladkor ter med mešanjem segrevamo, da zavre. Odstavimo in dodamo želatino. Damo za nekaj minut (npr. 10) na stran, da se malo ohladi (ne sme se povsem strditi). Nato limonin preliv razporedimo po kozarčkih. Limonin preliv se bo (odvisno od temperature) zmešal z zgornjim delom strjenke. Vse skupaj damo v hladilnik za vsaj 1 uro.
Nato v lončku zmešamo med in orehova jedrca in jih z žličko položimo v vsak lonček.
Limonino strjenko zdaj lahko postrežemo!
Dober tek!
Poskusite tudi druge strjenke: skutino strjenko, jogurtovo strjenko s kakijevo kremo, jogurtovo strjenko z mandarinino kremo.