Limonina strjenka – lahka in osvežilna
Print Friendly, PDF & Email

Limonina strjenka je lahka in osvežilna sladica, ki si jo lahko (v zmernih količinah) privoščimo brez slabe vesti. V njej se povežejo okusi jogurta, limone in medu – odlična sladkokisla kombinacija. Poskusite!

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna-1

Limonina strjenka – pripomočki:

  • plastični ali stekleni kozarci
  • električni mešalnik
  • lonček
  • 2 plastični posodi
  • merilna posodica
  • kuhinjska tehtnica
  • čajna žlička

Limonina strjenka – sestavine:

Za strjenko:

  • 250 ml navadnega jogurta
  • 250 ml sladke smetane
  • sok polovice limone
  • 4 lističi želatine
  • 50 g sladkorja

Za limonin preliv:

  • 80 ml limoninega soka
  • 60 ml vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 do 4 g želatine v prahu

Ostalo:

  • približno 10 orehovih jedrc
  • 2 žlici medu

Limonina strjenka – postopek:

Lističe želatine namočimo v mlačni vodi. V jogurtovem lončku pustimo polovico jogurta, v katerem nad paro med mešanjem raztopimo želatino. Preostali jogurt v posodi zmešamo s sladkorjem in sokom limone.

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna-3

V drugi posodi stepemo sladko smetano.

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna-4

Nato v mešanico z jogurtom in sladkorjem vlijemo jogurt z želatino ter sladko smetano. Vse skupaj premešamo in nadevamo v kozarčke. Kozarčke z jogurtovo strjenko damo za vsaj 30 minut v hladilnik.

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna-5

Medtem naredimo limonin preliv. Želatino namočimo v vodi, da nabrekne (glej navodila na embalaži). Po določenem času (kot piše v navodilih na embalaži) želatino segrejemo nad paro, da se med mešanjem stopi.

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna-0

V lončku zmešamo limonin sok, vodo in sladkor ter med mešanjem segrevamo, da zavre. Odstavimo in dodamo želatino. Damo za nekaj minut (npr. 10) na stran, da se malo ohladi (ne sme se povsem strditi). Nato limonin preliv razporedimo po kozarčkih. Limonin preliv se bo (odvisno od temperature) zmešal z zgornjim delom strjenke. Vse skupaj damo v hladilnik za vsaj 1 uro.

Nato v lončku zmešamo med in orehova jedrca in jih z žličko položimo v vsak lonček.

limonina-strjenka-lahka-in-osvezilna-2

Limonino strjenko zdaj lahko postrežemo!

Dober tek!

Poskusite tudi druge strjenke: skutino strjenko, jogurtovo strjenko s kakijevo kremo, jogurtovo strjenko z mandarinino kremo.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor