Jogurtova strjenka s kakijevo kremo
Jogurtova strjenka s kakijevo kremo je osvežilna sladica s pridihom jeseni. Postrežemo jo lahko v plastičnih kozarčkih, v steklenih kozarcih, strjenko lahko naredimo v silikonskih modelih različnih oblik, ki jih odstranimo, preden sladico postrežemo, lahko pa strjenko naredimo v pekaču in jo nato narežemo na kocke.
Jeseni se sladka kakijeva krema odlično prileže, če pa nam ta okus ne ustreza, lahko po želji izberemo drug preliv za jogurtovo strjenko.
Jogurtova strjenka s kakijevo kremo – pripomočki:
- 3 posode
- električni mešalnik
- palični mešalnik
- žlica in čajna žlička
- lonček
- za serviranje: kozarčki, silikonski modeli, pekač …
Jogurtova strjenka s kakijevo kremo – sestavine:
Za jogurtovo strjenko:
- 250 ml navadnega jogurta
- 250 ml sladke smetane
- 4 listi želatine
- 60 g sladkorja
- sok polovice limone
Za kakijevo kremo:
- 2 zrela kakija
- 1 žlica ruma
- noževa konica cimeta
- 2 do 3 žlice sladkorja
- vanilijev sladkor
Za dekoracijo lahko uporabimo mandljeve lističe.
Jogurtova strjenka s kakijevo kremo – postopek:
Lističe želatine namočimo v mlačni vodi. V jogurtovem lončku pustimo polovico jogurta, v katerem nad paro med mešanjem raztopimo želatino. Preostali jogurt v posodi zmešamo s sladkorjem in sokom limone.
V drugi posodi stepemo sladko smetano.
Nato v mešanico z jogurtom in sladkorjem vlijemo jogurt z želatino ter sladko smetano. Vse skupaj premešamo in nadevamo v kozarčke. Kozarčke z jogurtovo strjenko damo za vsaj 30 minut v hladilnik.
Medtem naredimo kakijevo kremo. Kakija olupimo in očistimo in ju damo v posodo. Notri dodamo še sladkor, cimet in rum ter vse skupaj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom (lahko tudi v blenderju).
Ko je jogurtova strjenka ohlajena, jo prelijemo s kakijevo kremo. Sladico damo še za 1 uro v hladilnik (lahko tudi več), jo okrasimo z mandljevimi lističi in postrežemo.
Naj vam tekne!
Obožujete kaki? Poskusite tudi enostavno kakijevo sladico in kakijev čokoladni puding.