Skutina strjenka – lahka in osvežilna
Print Friendly, PDF & Email

Skutina strjenka je odlična osvežitev v poletnih dneh. Spodaj si boste lahko prebrali osnoven recept za skutino strjenko ter predlog za ribezov preliv, ki pa ga lahko po okusu spremenite. Namesto ribeza lahko uporabite jagode, maline, borovnice, robide, pa tudi breskve ali ananas. Izven sezone pa lahko uporabite tudi zamrznjene gozdne sadeže, ki jih pred uporabo seveda odtajajte.

Skutina-strjenka-1

Skutina strjenka – pripomočki:

 • plastične posodeskutina-strjenka-2
 • električni mešalnik
 • plastični kozarčki ali pekač za muffine ali modelček za puding ali navaden pekač
 • žlica
 • vilice

Skutina strjenka – sestavine:

 • 100 g sladke smetane
 • 50 g + 1 žlica sladkorja v prahu
 • 50 g jogurta
 • sok četrtine limone
 • 200 g skute
 • 1 vrečka želatine
 • 100 g ribeza

Če želimo narediti več skutine strjenke, sestavine enostavno pomnožimo z 2 oz. s poljubnim številom.

Skutina strjenka – postopek:

Z električnim mešalnikom stepemo sladko smetano. Pazimo, da je ne mešamo predolgo. Dodamo sladkor v prahu in mešamo dalje.

skutina-strjenka-3

Dodamo jogurt, sok limone in skuto ter še enkrat dobro premešamo.

skutina-strjenka-4

Preden dodamo želatino, lahko skutino strjenko poskusimo in jo prilagodimo našemu okusu. Če se nam zdi presladka, dodamo še malo jogurta ali limone, če pa se nam zdi prekisla, pa dodamo še malo sladkorja v prahu.

Nato dodamo želatino in mešanico razporedimo po lončkih. Namesto lončkov lahko uporabimo tudi silikonski pekač za muffine, navadni pekač za muffine s papirčki za muffine, ki jih odstranimo, ko je sladica gotova, ali navadni pekač. Pri slednjem moramo paziti, da je mase dovolj, da bo strjenka v pekaču vsaj 2 cm visoka. Če se odločimo za pekač, strjenko, ko je gotova, razrežemo na kvadratke in jo postrežemo v papirčkih za muffine.

Ko maso razporedimo, jo damo za 30 minut v skrinjo.

skutina-strjenka-6

Medtem pripravimo ribezov preliv. Enostavno; ribez zmečkamo z vilicami, tako da nekaj ribeza ostane celega, nekaj pa naj bo zmečkanega. Dodamo eno žlico sladkorja v prahu in dobro premešamo.

skutina-strjenka-5

Ko je strjenka pripravljena, po njej polijemo ribezov preliv in že lahko uživamo v njenem osvežilnem okusu.

skutina-strjenka-7

Skutino strjenko postrežemo takoj. Če gosti zamujajo, jo med tem časom shranjujmo v hladilniku (največ 2 dni).

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor