Enostavna zlevanka na dva načina
Zlevanka je ena najpreprostejših sladic, za katero imamo sestavine vedno pri roki. Pripravimo jo lahko z različnimi vrstami moke in v sladki ali slani različici. Tokrat sem z eno maso pripravila kar dve varianti te sladice. Včasih so gospodinje tekmovale, katera bo pripravila zlevanko z večjimi mehurji, zato bodite ponosni, če bo zlevanka neenakomerno narasla.
Enostavna zlevanka na dva načina – pripomočki:
- skleda
- velik pekač
- električni mešalnik
- žlica
Enostavna zlevanka na dva načina – sestavine:
- 2 jajci
- 0,5 l mleka
- 1 jogurt (180 g)
- 4 žlice sladkorja
- 0,5 pecilnega praška
- sol
- moka
dodatki:
- marmelada
ali
- kisla smetana in kristalni sladkor
Enostavna zlevanka na dva načina – postopek:
Najprej vključimo štedilnik in vanj postavimo pomaščen in pomokan pekač, da se malo ogreje. Jajci stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo mleko, jogurt, sladkor, sol in pecilni prašek in še naprej mešamo. Nato po žlicah dodajamo moko. Moko dodajamo tako dolgo, da dobimo zmes, ki je malo gostejša kot za palačinke.
Maso vlijemo v topel pekač. Za prvo različico zlevanke na maso razporedimo marmelado in damo v pečico. Pečemo približno 25 minut pri 200°C (v navadni pečici).
Ko je zlevanka ob robovih rahlo rjava, jo vzamemo iz pečice. Za drugo različico zlevanke, še vročo premažemo s kislo smetano in potresemo s kristalnim sladkorjem.
Zlevanka je najboljša vroča, okusna pa je tudi že ohlajena.
Naj vam tekne.