Kakijev cheesecake
Kaki je enkraten sadež, ki izvira iz Kitajske. Poznan je tudi kot hrana bogov, kajti je bogat vir vitaminov in mineralov, obenem pa ima malo maščob in sladek okus. Poln je koristnih učinkov kot na primer razstrupljanje organizma, poživlja presnovo in še bi lahko naštevali. In sedaj, ko se sezona kakijev bliža koncu in nam doma ostaja le še kak zelo zrel kaki, zakaj ga ne bi spremenili v slastno torto? Naredimo lahko kakijev cheesecake!
Pripomočki za pripravo kakijevega cheesecake-ka
- vrečka za živila in valjar
- večjo in manjšo skledo, kuhalnico in metlico
- pekač na zadrgo premera 18 cm, peki papir in acetatna folija
- mali električni sekljalnik
Sestavine za pripravo kakijevega cheesecake-ka
Za osnovo
- 200 g piškotov po želji
- 80 g masla
Za kakijevo kremo
- 200 g mehkega sira (kremni sir – ABC, Philadelphia, …)
- 170 g grškega jogurta
- 3 zreli kakiji
- 200 ml smetane za stepanje
- 6 g želatine v lističih
Postopek priprave kakijevega cheesecake-ka
Dno kakijevega cheesecake-ka bo iz piškotov, zato vzamemo poljubne piškote, lahko uporabimo tudi različne vrste piškotov, jih damo v vrečko za živila, ki jo dobro zapremo ter se s pomočjo valjarja sprostimo našo jezo ali pa višek energije in piškote spremenimo v drobtinice. Maslo stopimo in ga primešamo piškotnim drobtinicam, ki smo jih med tem preložili v manjšo skledo ter vse dobro premešamo.
Sedaj vzamemo pekač, naštete sestavine so za pekač premera 18 centimetrov, obložimo ga s peki papirjem na dnu, rob pa z acetatno folijo. Acetatno folijo lahko tudi izpustimo, ko bo čas za vzet torto iz pekača zarežemo z nožem med pekačem in torto.
Piškotne drobtinice so se napile staljenega masla in se zmehčale, stresemo jih v pekač in potlačimo tako, da pokrijemo celo dno pekača. Pekač damo počivati v hladilnik.
Pripraviti moramo še kakijevo kremo. Te se lotimo prav pri kakijih. Kakije operemo, očistimo peclja in pešk ter zmiksamo v sekljalniku, da dobimo kakijev pire.
V večji skledi združimo mehki sir in grški jogurt. Dobro ju premešamo z metlico, da dobimo gladko zmes brez grudic.
Primešamo še kakijev pire ter želatino v lističih, ki smo jo predhodno namakali v hladni vodi in raztopili na ognju v dveh žlicah smetane. Ponovno vse dobro premešamo. Po želji lahko dodamo tudi kaj sladkorja, mislim, da ni potrebe.
Ostala nam je še smetana, ki jo kar tekočo, brez stepanja, primešamo ostalim sestavinam.
Dobljeno gladko zmes prelijemo v pekač in ga postavimo v hladilnik za čez noč.
Kakijev cheesecake je pripravljen.
Dekoriramo ga lahko s kako kakijevo rezino ali pa po robovih nabrizgamo malo stepene smetane.
Seveda, če se je ne preveč mudi poskusiti. 😉
Dober tek!