Jabolčni kolač
Na jesenske dni nam vedno bolj pašejo jedi z jabolki. Dobrote pa nam teknejo še bolj. Pripravite si jabolčni kolač, ki bo zadovoljil vsake brbončice! 🙂 Gre za sočen kolač, ki mu ne primanjkuje sladkobe, kot tudi malenkost kislosti jabolk. Priprava ni težavna!
Jabolčni kolač – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- okrogel pekač premera cca. 20 cm, z visokim robom
- skleda
- nož
- lupilec
- žlička
- skledica
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
Jabolčni kolač – sestavine:
Kolač:
- 3 jajca
- 120 g sladkorja
- 1/2 dl mleka
- 1/2 dl olja
- 100 g moke
- 50 g mletih lešnikov
- 1/2 pecilnega praška
Nadev za jabolka:
- 50 g sladke smetane
- 30 g mletih lešnikov
- 2 žlički sladkorja
- 4 srednje velika jabolka, cca. 160 g na kos.
- olje ali maslo za namastitev pekača
Jabolčni kolač – postopek:
Najprej izberemo 4 jabolka, ki naj bodo približno enakih velikosti, poskusimo jih dati v pekač, da vidimo ali pašejo in da ne gledajo čez rob.
Jabolkom z nožem izrežemo sredino vrha, s pecljem vred.
Nato z žličko izdolbemo peške.
Jabolka olupimo z nožem ali lupilcem. Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 170°C. V skledo stresemo sladkor, kateremu dodamo jajca. Z eletričnim mešalnikom obe sestavini dobro zmešamo.
Nato v skledo dodamo še vse ostale sestavine za biskvit in vse dobro premešamo z električnim mešalnikom, ostati ne sme nobena grudica.
Pripravimo nadev za jabolka, tako da v skledici skupaj, z žličko zmešamo sladko smetano, mlete lešnike in sladkor.
Nadev polnimo v izdolbljena jabolka.
Pekač namastimo, ter nato vanj zlijemo toliko mase, da dobro prekrije dno, nato v maso položimo jabolka in v pekač, ter čez jabolka, prelijemo ostalo maso za kolač.
Čezenj lahko potresemo cele lešnike. Pekač postavimo v pečico in kolač pečemo eno uro, pri 170°C. Po eni uri preverite z zobotrebcem, da je sredina kolača res pečena. Če še ni, kolač pečite še 5-10 minut.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah