Jabolčni kolač
Print Friendly, PDF & Email

Na jesenske dni nam vedno bolj pašejo jedi z jabolki. Dobrote pa nam teknejo še bolj. Pripravite si jabolčni kolač, ki bo zadovoljil vsake brbončice! 🙂 Gre za sočen kolač, ki mu ne primanjkuje sladkobe, kot tudi malenkost kislosti jabolk. Priprava ni težavna!

Jabolčni kolač

Jabolčni kolač – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • okrogel pekač premera cca. 20 cm, z visokim robom
  • skleda
  • nož
  • lupilec
  • žlička
  • skledica
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine

Jabolčni kolač – sestavine:

Kolač:

  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 1/2 dl mleka
  • 1/2 dl olja
  • 100 g moke
  • 50 g mletih lešnikov
  • 1/2 pecilnega praška

Nadev za jabolka:

  • 50 g sladke smetane
  • 30 g mletih lešnikov
  • 2 žlički sladkorja

 

  • 4 srednje velika jabolka, cca. 160 g na kos.
  • olje ali maslo za namastitev pekača

Jabolčni kolač – postopek:

Najprej izberemo 4 jabolka, ki naj bodo približno enakih velikosti, poskusimo jih dati v pekač, da vidimo ali pašejo in da ne gledajo čez rob.

jabolcni-kolac

Jabolkom z nožem izrežemo sredino vrha, s pecljem vred.

jabolcni-kolac-1

Nato z žličko izdolbemo peške.

jabolcni-kolac-2

Jabolka olupimo z nožem ali lupilcem. Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 170°C. V skledo stresemo sladkor, kateremu dodamo jajca. Z eletričnim mešalnikom obe sestavini dobro zmešamo.

jabolcni-kolac-3

Nato v skledo dodamo še vse ostale sestavine za biskvit in vse dobro premešamo z električnim mešalnikom, ostati ne sme nobena grudica.

jabolcni-kolac-4

Pripravimo nadev za jabolka, tako da v skledici skupaj, z žličko zmešamo sladko smetano, mlete lešnike in sladkor.

jabolcni-kolac-5

Nadev polnimo v izdolbljena jabolka.

jabolcni-kolac-6

Pekač namastimo, ter nato vanj zlijemo toliko mase, da dobro prekrije dno, nato v maso položimo jabolka in v pekač, ter čez jabolka, prelijemo ostalo maso za kolač.

jabolcni-kolac-7

jabolcni-kolac-8

Čezenj lahko potresemo cele lešnike. Pekač postavimo v pečico in kolač pečemo eno uro, pri 170°C. Po eni uri preverite z zobotrebcem, da je sredina kolača res pečena. Če še ni, kolač pečite še 5-10 minut.

jabolcni-kolac-9

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor