Domače napolitanke
Napolitanke. Le kdo jih ne mara? Sama, odkar sem poskusila domače napolitanke, prisegam le še na te. Njihovo polnilo je tako kremno in okusno, da se napolitanka kar sama topi v naših ustih … in ne moreš si kaj, da ne bi posegel po še eni. Ta odličen recept želim deliti z vami.
Pripomočki za pripravo napolitank
- velik pekač/pladenj ali nekaj kar nam bo služilo kot podlaga za napolitanke
- list peki papirja
Sestavine za domače napolitanke
- 3 jajčni rumenjaki
- 90 g mletega sladkorja
- 110 g mlečne čokolade
- 200 g masla
- 4 oblati
- rum, če želite (po okusu)
Postopek priprave napolitank
Najprej med seboj ločimo jajčne rumenjake od beljakov. Ker bomo rabili samo rumenjake, predlagam, da beljake porabite za pripravo snežnih kep ali pa morda kar slastne torte Pavlove.
Nato predlagam, da si pripravite še ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za kremo: mleti sladkor, mlečno čokolado in maslo. Sama sem uporabila domače maslo, tako so napolitanke še bolj slastne.
zamemo dve skledi in v večjo približno do polovice nalijemo vodo. Manjšo posodo pa postavimo v večjo tako, da bo dno posode v vodi. Postavimo na štedilnik, ki nam bo ogrel vodo v spodnji posodi.
Vse sestavine stresemo v manjšo posodo in počasi začnemo mešati, da se bodo povezale skupaj v gosto kremo.
Ko so sestavine dobro povezane med seboj in krema postane nekoliko gosta, čokoladno kremo za napolitanke denemo v večjo plastično posodo, kjer se bo malo ohladila. Najlažje nam bo, če si bomo pomagali s silikonsko lopatko in tako res dobro postrgali čokoladno kremo iz posode, v kateri se je kuhala.
V kozico damo maslo in ga na štedilniku, pri nižji temperaturi raztopimo. Maslo ne sme zacvrčati.
Ko je maslo stopljeno, ga dodamo čokoladni kremi. Z metlico za stepanje ga penasto vmešamo v kremo.
Krema je pripravljena. Sedaj si pripravimo oblate, na katere bomo namazali kremo. Sama kot model in podlago v enem uporabim kar velik, nizek pekač iz pečice.
V pekač najprej položimo prvi oblat. Nanj namažemo 1/3 čokoladne kreme, ki smo jo pripravili.
Nato na namazan oblat položimo drugi oblat in z dlanmi nežno pritisnemo oba oblata skupaj. Z drugo tretjino nadeva premažemo oblat in nanj položimo in nežno pritisnemo še tretjega, ki ga prav tako namažemo. Čez položimo in pritisnemo še zadnji oblat, katerega pa ne mažemo več, saj je vrhnja plast.
Na oblate denemo peki papir in nato na peki papir nekaj, s čimer bomo domače napolitanke obtežili. Lahko je še en pekač, ki ga obtežite še s kakšno posodo, težjo kuharsko knjigo, … Pazimo,da dobro obtežimo predvsem po robovih.
Domače napolitanke za nekaj ur (ali bolje – čez noč) shranimo na hladnem mestu (jaz jih shranim v hladni kleti).
Domače napolitanke s čokoladnim nadevom narežemo na poljubne koščke in ponudimo v sladkanje!
Mmmmmmmm …