Dišeči božični kruh
Print Friendly, PDF & Email

Božič je eden najbolj dišečih praznikov. Iz hiš veje sladek vonj po piškotih, medenjakih in poticah. Dišeči božični kruh bo mizo naredil še bolj praznično in se bo odlično podal k skodelici čaja ali kave.

Dišeči božični kruh – pripomočki:

  • električni mešalec za testo (lahko kuhinjski robot, če ga nimate lahko uporabite ročni mešalec s spiralastimi kavlji)
  • posoda za gnetenje testa
  • tehtnica
  • skodelica
  • lonček
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • peki papir
  • pekač
  • čopič

Dišeči božični kruh – sestavine:

  • 450 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
  • 1 vrečica suhega kvasa ali 22 g svežega
  • 100 g sladkorja
  • 120 ml mlačenega mleka
  • 180 g zmehčanega masla
  • 120 g maskarpone sira
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlička pomarančne arome
  • 1 žlička mandljeve arome
  • 1 žlička rumove arome (lahko tudi rum, v tem primeru dozirajte toliko manj mleka)
  • 1 žlička dišavnih začimb za medenjake
  • ščep soli
  • 120 g mletih mandljev
  • 2 jajci
  • 300 g mešanega suhega sadja po izbiri: brusnice, zlate rozine, suhe fige, suhe marelice, datlji, kandirano sadje in sadne lupine …
  • 50 g mandljevih lističev

Za premaz:

  • žlica stopljenega masla

Za posip:

  • sladkor v prahu

Dišeči božični kruh – postopek:

Vse sestavine, razen suhega sadja in mandljevih lističev, damo v posodo za mešanje. Če uporabimo suhi kvas, ga enostavno zmešamo v moko, če pa bomo uporabili sveži kvas,  najprej naredimo kvasec.  Dodamo lahko aromo ruma ali pravi rum. Če bomo dodali rum, dodamo toliko manj mleka. Ker je testo zelo mehko, priporočam, da se meša z robotom ali ročnim mikserjem s spiralastimi kavlji.

Dobro pregneteno testo pustimo v posodi in posodo pokrijemo s krpo. Testo naj vzhaja 1 uro.

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo suho sadje in mandljeve lističe. Večje kose suhega sadja narežemo na manjše kose. Uporabimo sadje, ki nam je všeč. Zelo lep okus naredijo posušene kandirane lupinice limone in pomaranče – te  naj ne bi manjkale.

Delovni pult posujemo z ostro moko in z roko še enkrat na hitro pregnetemo testo. Nato dodamo suho sadje, kandirano sadje in sadne lupinice ter mandljeve lističe in jih umesimo v testo.

Nato testo na rahlo razvaljamo na debelino cca. 5 cm. Ob straneh levi in desni rob zavihamo na notranjo stran in zavijemo v štruco. Štruco božičnega kruha položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in ga pustim 45 minut vzhajati.

Tik pred pečenjem z lesenim ročajem kuhalnice naredimo po sredini značilno vdolbino božičnega kruha. Pečemo na 180 stopinj Celzija cca. 45 minut oz. odvisno od pečice.

Pečen, še topel dišeči božični kruh z vseh strani premažemo s stopljenim maslom. Ko se ohladi ga izdatno potrosimo s sladkorjem v prahu.

Dišeči božični kruh bo zagotovo naredil praznike še bolj praznične in slastne.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor