Čokoladni krofi z vanilijevo kremo iz pečice
Pred vami je malo drugačna različica tega priljubljenega peciva, ki ga najpogosteje jemo za pusta. Namesto, da bi krofe ocvrli v olju, jih bomo pripravili na malo bolj zdrav način, v pečici. Okus je zelo podoben, čokolada in vanilijeva krema pa še poudari okus pravih krofov.
Čokoladni krofi z vanilijevo kremo iz pečice – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- posoda za gnetenje testa
- kuhinjski mešalec (če bomo mesili testo na roke, ga ne potrebujemo)
- pekač
- peki papir
- manjša posoda
- kozarec ali model za izrezovanje krofov
- skodelica
Čokoladni krofi z vanilijevo kremo iz pečice – sestavine:
(za 15 večjih krofov)
Za testo:
- 600 g gladke moke (lahko tudi pol gladke pol ostre)
- kocka svežega kvasa
- 80 g sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 jedilni žlici olja
- 1 jedilna žlica ruma
- 3 rumenjaki
- večji ščep soli
- malo kokosove moke
Za vanilijevo kremo:
- 1 vrečka vanilijevega pudinga
- 250 ml sladke smetane
- 2 dl mleka
- 3 žličke sladkorja
Za čokoladni preliv:
- 50 g temne čokolade ali kuverture
- 50 g mlečne čokolade
- 0,5 dl mleka
Čokoladni krofi z vanilijevo kremo iz pečice – priprava:
Najprej pripravimo kvasec. V 0,5 dl mleka nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in pustimo pokrito 10 minut.
V večjo posodo, kjer bomo gnetli testo presejemo moko. Nato raztopimo maslo. V skledi zmešamo mlačno mleko (2,5 dl, ki nam ga je še ostalo), sladkor, olje, rum, stopljeno maslo in sol.
V moki na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo kvasec in mešanico iz mleka. Dodamo tri rumenjake in zamesimo testo.
Testo mesimo tako dolgo, da postane gladko. Vmes lahko dodamo malo moke, če je testo premehko.
Testo naj vzhaja vsaj eno uro, oziroma da pridobi dvakratno velikost.
Ko čakamo na testo, lahko naredimo vanilijevo kremo.
V skodelici zmešamo 5 žlic mleka, vanilijev puding in sladkor. Na ognju v posodi segrejemo sladko smetano in mleko. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in dodamo vsebino iz skodelice. Mešamo nekaj minut, da dobimo gosto kremo.
Ko je testo vzhajano, na delovno površino potresemo nekaj moke in razvaljamo testo na debelino približno 1 do 1,5 cm. Z kozarcem ali modelčkom izrežemo kroge.
Na sredino enega kroga damo eno žličko vanilijeve kreme. Na vsak krog nato položimo še en krog in rob malo potapkamo s prsti.
Na pekač položimo peki papir in nanj zlagamo krofe. Pokrijemo jih s krpo in še malo vzhajamo. Medtem pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Krofi se pečejo do zlato-rjave barve oziroma približno 15 minut.
Ko se krofi ohlajajo naredimo še čokoladni preliv.
V manjši posodi raztopimo čokolado in mleko. Ko se raztopi, zgornjo plast krofa namočimo v čokolado. Po želji lahko krof posujemo z malo kokosove moke.
Pa veselo sladkanje vsem!