Čokoladni ježki
Okusni čokoladni ježki so enostavni za izdelavo. Ni jih potrebno peči, ko so gotovi, jih takoj postrežete in uživate v čokoladnem okusu s pridihom ruma. Mmmm …
Čokoladni ježki – pripomočki:
- večja plastična posoda
- kuhalnica
- tehtnica
- mikser, blender (za mletje piškotov) ali kuhinjska krpa in kladivo/valjar
- lonček
- dve manjši posodici za valjanje
- papirnate posodice za muffine
Čokoladni ježki – sestavine:
(za 18 ježkov)
- 400 g baby piškotov (savoiardi)
- 125 g stopljenega masla
- 150 g sladkorja
- 60 g kakava v prahu
- 3 dl mleka
- polna žlica Nutelle
- žlica ruma
- kokos ali čokoladne mrvice za posip
Čokoladni ježki – postopek:
Baby piškote najprej zmeljemo. Če nimate primernega mikserja za to, uporabite krpo in valjar ali plastične vrečke na zip zapiranje. Nič ni narobe, če ostane kakšen košček malo večji.
Mletim piškotom dodamo kakav v prahu in sladkor in s kuhalnico dobro premešamo.
V lončku na nizki temperaturi stopimo maslo. Stopljeno maslo lahko takoj še toplo dodamo suhi zmesi in premešamo s kuhalnico. Postopoma dodajamo še mleko in mešamo dokler ne dobimo take zmesi:
Tej zmesi dodamo še žlico Nutelle in ruma.
Sedaj pa sledi ustvarjanje. Roke navlažimo pod vodo (to ponovimo po vsakem tretjem ježku). V roke primemo nekaj mase in najprej oblikujem kroglico. Kroglici naredimo še smrček, da izgleda kakor ježek.
Nato ga povaljamo ali v kokos ali v čokoladne mrvice.
Po želji jim oblikujemo še oči s čokoladnimi mrvicami v kolikor smo uporabili kokos. Vsakega posebej položimo v papirček, ki se uporablja za muffine, da ga lažje primemo in pojemo, ne da bi se pri tem pretirano zapacali.
Čokoladni ježki so nared. Takoj jih lahko poskusimo in uživamo v čokoladnem okusu. V kolikor ne pojem vseh, jih shranimo v hladilniku. Prijetno sladkanje 🙂