Ribana kaša po moje
Print Friendly, PDF & Email

Ribano kašo lahko pripravite iz različnih vrst moke, dodate pa lahko tudi zelišča in začimbe. Dajte prosto pot svoji kuharski domišljiji in ribano kašo pripravite po svojem okusu, eksperimentirajte. Osnovni recept pa v nadaljevanju.

Ribana kaša po moje – pripomočki:

  • skleda za pripravo testa premera približno 18 cm
  • vilice
  • strgalo
  • pladenj
  • papir za peko

Ribana kaša po moje – sestavine:

  • 1 srednje veliko jajce
  • sol po okusu
  • 1 čajna žlička domačih sušenih začimb
  • toliko moke, da popije jajce in je testo toliko trdo, da ga boste lahko ribali

(Količina moke je odvisna od velikosti jajca in seveda od kvalitete ter vrste moke.) Iz enega jajca pripravite ribano kašo za dva jušna vložka dveh oseb.

Ribana kaša po moje – postopek priprave:

V skledo premera približno 18 cl ubijte srednje veliko jajce ter ga razžvrkljajte z vilicami. Dodajte sol in domače sušene začimbe po želji.

Postopno dodajajte izbrano vrsto moke in mešajte z vilicami. 

Dodajte toliko moke, da bo popila jajce. 

Zgnetite v testo, ki ga boste lahko oblikovali v kepo. Kepa naj pokrita počiva vsaj 20 minut. Če se vam mudi jo lahko za nekaj časa postavite tudi v zamrzovalnik, tako jo boste laže ribali.

Vzemite strgalo in kepo naribajte preko največje velikosti na krožnik ali papir. Lahko ribate tudi direktno v juho, ki naj rahlo vre.

Ostanek ribane kaše pustite na papirju, položite ga na zračno mesto ter posušite in shranite za naslednji jušni vložek. Čas sušenja je odvisen od izbrane moke ter od temperature in zračne vlažnosti v prostoru. Če niste prepričani o zadostni suhosti ribane kaše, ki jo želite shraniti za pozneje jo hranite v papirnati vrečki. Ribana kaša iz polnovredne moke je primerna tudi za diabetike. 

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor