Ribana kaša po moje
Ribano kašo lahko pripravite iz različnih vrst moke, dodate pa lahko tudi zelišča in začimbe. Dajte prosto pot svoji kuharski domišljiji in ribano kašo pripravite po svojem okusu, eksperimentirajte. Osnovni recept pa v nadaljevanju.
Ribana kaša po moje – pripomočki:
- skleda za pripravo testa premera približno 18 cm
- vilice
- strgalo
- pladenj
- papir za peko
Ribana kaša po moje – sestavine:
- 1 srednje veliko jajce
- sol po okusu
- 1 čajna žlička domačih sušenih začimb
- toliko moke, da popije jajce in je testo toliko trdo, da ga boste lahko ribali
(Količina moke je odvisna od velikosti jajca in seveda od kvalitete ter vrste moke.) Iz enega jajca pripravite ribano kašo za dva jušna vložka dveh oseb.
Ribana kaša po moje – postopek priprave:
V skledo premera približno 18 cl ubijte srednje veliko jajce ter ga razžvrkljajte z vilicami. Dodajte sol in domače sušene začimbe po želji.
Postopno dodajajte izbrano vrsto moke in mešajte z vilicami.
Dodajte toliko moke, da bo popila jajce.
Zgnetite v testo, ki ga boste lahko oblikovali v kepo. Kepa naj pokrita počiva vsaj 20 minut. Če se vam mudi jo lahko za nekaj časa postavite tudi v zamrzovalnik, tako jo boste laže ribali.
Vzemite strgalo in kepo naribajte preko največje velikosti na krožnik ali papir. Lahko ribate tudi direktno v juho, ki naj rahlo vre.
Ostanek ribane kaše pustite na papirju, položite ga na zračno mesto ter posušite in shranite za naslednji jušni vložek. Čas sušenja je odvisen od izbrane moke ter od temperature in zračne vlažnosti v prostoru. Če niste prepričani o zadostni suhosti ribane kaše, ki jo želite shraniti za pozneje jo hranite v papirnati vrečki. Ribana kaša iz polnovredne moke je primerna tudi za diabetike.