Krepka čemaževa juha s krompirjem
Čemaž je divja rastlina, ki kar vabi k nabiranju, saj se z njim dobesedno prebuja pomlad in naše telo potrebuje malo lažjo hrano po zimskem obdobju.
Krepka čemaževa juha s krompirjem je odlična, topla predjed. Je prav tako dovolj nasitna, da jo lahko imamo tudi kot samostojni obrok.
Pripomočki za krepko čemaževo juho s krompirjem:
- palični mešalnik
Sestavine za krepko čemaževo juho s krompirjem:
Za 4 osebe:
- 4 do 5 srednjih krompirjev
- 100 g pora ali mlade čebule
- 1 velik šop čemaževih listov
- 1 žlička domače začimbne mešanice s soljo (če le te nimamo, dodamo samo sol)
- muškatni orešček
- poper
- 1 žlica olja
Postopek za krepko čemaževo juho s krompirjem:
Pripravimo si krompir, por ali mlado čebulo (karkoli vzamemo, bo juha enako slastna) in operemo čemaževe liste.
Količino čemaževih listov prilagajamo našemu okusu, kako močno oziroma krepko juho želimo. Jaz imam rada močan okus po čemažu, zato vzamem res veliko pest čemaževih listov.
Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga damo kuhati s toliko vode, da je krompir pokrit s približno tremi centimetri vode. Dodamo še žličko domače vegete ter zavremo.
Prav tako narežemo por ali mlado čebulo (jaz sem tokrat imela oboje) ter na hitro popražimo na olju.
Ko krompir zavre vanj dodamo prepražen por in / ali čebulo ter vse skupaj pustimo vreti približno 30 minut.
Nato dodamo poper, muškatni orešček ter po potrebi še dosolimo.
Sedaj s paličnim mešalnikom vse zmešamo v kremno juho, kateri gostoto določamo sami. Če se nam zdi pregosta, še dodamo malo vode ali jušne osnove. Dodamo še nasekljan čemaž in še enkrat zmiksamo.
Prevremo za minuto ali dve ter krepka čemaževa juha s krompirjem je gotova. Najbolje, da jo postrežemo takoj, saj tako zaužijemo največ vitaminov in mineralov.
Juha je lahko kot lahek, samostojni obrok s kakšnimi popečenimi kruhki, krutoni. Prav tako pa je odlična, spomladanska predjed skoraj vsem glavnim jedem.
Dober tek! 😊