Kremna paradižnikova juha
Kremna paradižnikova juha je najslajša, če jo pripravljamo poleti, ko je sezona paradižnikov. Takrat so sočni in najbolj aromatični. Dodatno noto ustvarijo prepraženi lešniki. Doma pripravljena paradižnikova omaka, začinka, bazilika z vrta … pa poskrbijo za pristnost.
Pripomočki za pripravo kremne paradižnikove juhe
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kremne paradižnikove juhe
za 4-5 oseb
- 250 g krompirja
- 4 žlice olja
- 2 stroka česna
- 100 g čebule
- 20 g lešnikov
- 1 žlička domače začinke
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 dl domače paradižnikove omake
- 500 g paradižnikov
- sol
- čili po okusu
- nekaj listkov bazilike
- 2,5 dl vode
Postopek priprave kremne paradižnikove juhe
Moje načelo pri kuhanju je, da si najprej pripravim sestavine. Tudi pripravo kremne paradižnikove juhe sem začela tako. Sesekljala sem česen, čebulo, nakockala krompir, grobo nadrobila lešnike, oprala liste bazilike, nakockala paradižnik. Na kuhalno ploščo postavimo primerno kozico in segrejemo 4 žlice oljčnega olja. Dodamo česen, dvakrat premešamo, da se ne prismodi.
Dodamo čebulo, drobljene lešnike in žličko rjavega sladkorja. Na zmernem ognju pražimo nekaj minut. V tej fazi lešnike lahko opustimo. Jaz sem jih dodala, poleg sladkorja, da se omili kislost paradižnikov.
Po nekaj minutah praženja, dodamo krompir, nakockane paradižnike, domačo paradižnikovo omako, liste bazilike, sol, domačo začinko, po okusu malenkost čilija, 2,5 dl vode in na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Kremna paradižnikova juha je tako pripravljena. Postrežemo jo s krutoni – zapečenimi kruhovimi kockami, po vrhu lahko naribamo parmezan, lahko z zlatimi kroglicami, s koščkom dobrega kruha … Naj tekne!