Jušni vlivanci s parmezanom-passatelli
Jušni vlivanci s parmezanom-passatelli so ena od mnogih izbir za zakuho domače goveje juhe. Naši zahodni sosedje z veseljem ribajo parmezan v juho, v tej različici, pa je sir že v masi. Limonina lupinica poskrbi za malenkost svežine. Receptura izvira iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna. Prepričana sem, da so vlivanci primerni tudi za redkejše zelenjavne juhe.
Pripomočki za pripravo jušnih vlivancev s parmezanom-passatelli
- stiskalnica za krompir
Sestavine za pripravo jušnih vlivancev s parmezanom-passatelli
za 6 oseb
- 80 g drobno naribanega parmezana
- 80 g krušnih drobtin
- 3 velika jajca
- droben ščepec soli
- muškatni orešček
- majhna žlička limonine lupinice (lahko se spusti)
- 1 žlica vode (po potrebi)
Postopek priprave jušnih vlivancev s parmezanom-passatelli
Postopek priprave jušnih vlivancev s parmezanom pričnemo tako, da najprej drobno naribamo parmezan. Odmerimo krušne drobtinice in naribamo žličko limonine lupinice. V primerni posodi razžvrkljamo jajca. Vzamemo večjo posodo in vse sestavine premešamo, rahlo solimo, dodamo limonino lupinico. Premešana masa mora biti čvrsta. Posodo pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi za dobro uro.
Po počitku preverimo ali je masa dovolj mehka, da jo bomo lahko stisnili skozi stiskalnico za krompir. Če je malenkost prečvrsta, dodamo žličko vode. Čisto juho (približno 1,5l) pristavimo na kuhalno ploščo in segrejemo do vretja. Maso za jušne vlivance s parmezanom damo v stiskalnico in ko juha zavre, pričnemo stiskati. Ob stiku z vrelo juho vlivanci takoj zakrknejo. Ko je masa stisnjena, premešamo in kuhamo še slabo minuto. Nato odstavimo.
Juho postrežemo vročo. Naj tekne!