Juha za lepši dan
Juha za lepši dan je v bistvu juha iz kokošje drobovine in nog. Čeprav so sestavine malce nenavadne je okus odličen, juha pa pogreje tudi najbolj hladne prste na nogah. Kot nalašč za prihajajoče meglene jesenske dni.
Kaj potrebujemo za juho za lepši dan:
- lonec za kuhanje juhe
- strgalnik
- desko za rezanje
- nož
Sestavine za juho za lepši dan:
- kokošje noge in drobovina (jetra, srce, pljuča, želodec – skratka, kar dobite …)
- 1 por
- 1 rdeč korenček
- 1 rumen korenček
- 1 manjša korenina peteršilja
- 5x5x2 cm velik kos zelene
- 1 kokošja jušna kocka
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička soli
- 2 žlici paradižnikove mezge
Priprava juhe za lepši dan:
V loncu za kuhanje juhe na majhnem ognju segrejemo olje. Dodamo kokošje noge in drobovino ter popražimo, da spremeni barvo.
Poru odrežemo približno 10 cm perja, oziroma tisto perje, ki je grdo. Po dolgem zarežemo do polovice, operemo pod tekočo vodo ter narežemo na pol centimetrske pol kolobarčke ter dodamo v lonec. Premešamo.
Zeleno olupimo ter naribamo na strgalniku za jabolka. Ko por ovene (po približno petih minutah) zeleno dodamo v lonec in premešamo.
Medtem, ko se por in zelena pražita olupimo in naribamo oba korenčka ter peteršiljevo korenino. Vse skupaj dodamo v lonec ter premešamo.
Solimo, dodamo jušno kocko ter paradižnikovo mezgo.
Vse skupaj zalijemo z 1200 ml vode. Ko zavre kuhamo še 20 minut oziroma do želene hrustljavosti/mehkobe zelenjave. Po potrebi dosolimo.
Pripravljeno juho postrežemo samo ali pa skupaj z drobovino in kokošjimi nogami.
Naj vas pogreje!