Juha iz svežega graha s pehtranom
Print Friendly, PDF & Email

Juha iz svežega graha s pehtranom je odlična poleti, ko imamo na vrtu domač grah. Glavni sestavini, grah in krompir, sta klasični. Sama sem juhi dodala še svež pehtran, ki se grahu odlično poda. Za začimbi pa sem izbrala še cimet in piment. Juha je nekoliko sladkasta, ampak tisti pravi okus pričaramo z začimbami. Iz čisto običajnih sestavim si z majhnimi dodatki lahko ustvarimo prvovrstno juhico za vsak poletni dan.

Pripomočki za pripravo juhe iz svežega graha s pehtranom

  • deska
  • nož
  • kozica
  • kuhalnica
  • ponev lopatka
  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo juhe iz svežega graha s pehtranom

Za 4 osebe:

  • 200 g krompirja
  • 350 g svežega graha
  • šopek svežega pehtrana
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 liter vode
  • sol
  • bel poper
  • cimet
  • piment

Za opečene kruhove kocke:

  • 100 g kruha, lahko je star kakšen dan ali dva
  • 10 g masla

Postopek priprave juhe iz svežega graha s pehtranom

Pripravo juhe iz svežega graha s pehtranom pričnemo tako, da pripravimo grah, olupimo krompir in ga narežemo na manjše kocke. Pristavimo srednje veliko kozico in v njej segrejemo žlico oljčnega olja. Ko je maščoba segreta, dodamo krompir in grah in pražimo ob stalnem mešanju nekaj minut.

Nato dodamo šopek pehtrana in zalijemo z litrom vode. Počakamo, da zavre, nato moč na kuhalni plošči znižamo in kuhamo 15 minut, da sta obe sestavini, tako grah kot krompir, kuhana.

Medtem, ko se juha iz svežega graha kuha, si pripravimo “krutone”, opečene kruhove kocke. Kruh, ki je lahko star kakšen dan ali dva narežemo na manjše kocke. Pristavimo manjšo ponev, razpustimo maslo in na njem prepražimo kocke kruha, 2-3 minute. Obarvati se morajo rahlo rjavkasto.

S paličnim mešalnikom kuhane sestavine zmeljemo v gosto tekočino. Začinimo s soljo, poprom, cimetom in pimentom. Zadnji dve začimbi dodajamo po občutku. Če želimo intenzivnejši okus, dodamo več in obratno.

Juha iz svežega graha s pehtranom je pripravljena. Jaz sem jo postregla z nekaj kapljicami sladke smetane, lahko pa jo servirate tudi brez. Zelo dobra, hitro pripravljena! Domači bodo navdušeni! Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor