Juha iz pečene zelenjave
Print Friendly, PDF & Email

Juha iz pečene zelenjave vsebuje tisto “piko na i” pri okusu kremastih, zelenjavnih juh – saj vemo, da s peko večine zelenjave, šele dobimo iz nje tisti pravi omami okus.
To juho lahko kuhamo preko vseh sezon leta, saj lahko zelenjavo brez problema prilagajamo letnemu času.

Juha iz pečene zelenjave

Pripomočki za juho iz pečene zelenjave:

  • stiskalka za pire krompir
  • pečica
  • palični mešalnik

Sestavine za juho iz pečene zelenjave:

Za 3 osebe:

  • 1 manjša hokaido ali muškatna buča
  • 1 korenček
  • 1/2 glave cvetače
  • 1 čebula
  • par glavic brstičnega ohrovta
  • 1 žlica kisle smetane
  • sol
  • muškatni orešček
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 liter jušne osnove ali vodo, kateri smo dodali žlico domače začimbne mešanice

Postopek za juho iz pečene zelenjave:

Hokaido ali masleno bučo olupimo in ji izdolbemo semena. Meso narežemo na trakove ali kocke poljubne velikosti. Čebulo olupimo in jo prerežemo na 3 ali 4 dele. Cvetačo očistimo in jo nalomimo na manjše glavice.
Prav tako očistimo ostalo zelenjavo, saj lahko v to juho iz pečene zelenjave dodamo še kakšno drugo zelenjavo po naših željah (brokoli, kolerabo, itd).

Juha iz pečene zelenjave

Vso očiščeno in narezano zelenjavo sedaj damo v pekač ali kar posodo za juho, če imamo takšno, ki je primerna za peko v pečici (brez plastičnih delov). To zelenjavo prelijemo s pol deci olivnega olja ter solimo po okusu.

Juha iz pečene zelenjave

Posodo – pekač z zelenjavo sedaj damo v naprej ogreto klasično pečico na 190 °C, za 35 do 40 minut.
Če želimo peči na ventilaciji, potem v ponev dodamo še 50 ml vode in temperaturo pečice naravnamo na 180 °C.

Juha iz pečene zelenjave

Ko je zelenjava pečena, jo predevamo v posodo, kjer bomo kuhali juho ter dolijemo 1 liter jušne osnove. Če jušne osnove nimamo, si pomagamo tako, da litru vode dodamo veliko žlico domače začimbne mešanice.

Juha iz pečene zelenjave

Sedaj juho kuhamo še približno 10 minut, dosolimo če je to potrebno, dodamo še malo tekočine, če se nam zdi pregosta ter naribamo muškatni orešček. S paličnim mešalnikom zmiksamo juho do nam željene strukture. Čisto gladke, ali pa po želji pustimo še nekaj koščkov zelenjave.

Juha iz pečene zelenjave

Juha iz pečene zelenjave je tako gotova in še vročo postrežemo. Zraven zelo pašejo kruhove kocke ali krutoni. Po želji tudi kos dobrega kruha.

Juha iz pečene zelenjave

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor