Juha iz kopriv
Juha iz kopriv je enostavna, zdrava jed na žlico s svojevrstnim okusom. Gotovo vsakemu ne odgovarja, najlažje jo bi opisala z besedami moje hčerke, da ima okus po zelenem čaju. Za njeno pripravo potrebujemo le košček masla, krompir, koprive, malce pimenta in sol.
Kopriva lajša simptome revme in je naravni diuretik.
Pripomočki za pripravo juhe iz kopriv
- palični mešalnik
- mikrovalovna pečica za pripravo hrustljavčkov iz parmezana
Sestavine za pripravo juhe iz kopriv
za 4 osebe
- 20 g masla
- 150 g krompirja
- 50 g pekočih kopriv
- žlička pimenta
- sol
- 0,75 l vode
za hrustljavčke iz parmezana
- 20 g parmezana
za dekoracijo
- žlica sladke smetane
Postopek priprave juhe iz kopriv
Koprive na pomlad dobimo povsod v naravi. Naberemo pekoče koprive. Pri tem uporabimo rokavice, ki nas bodo zaščitile pred tem, da nas ne opečejo. Doma jih natrgamo na lističe in splaknemo pod hladno vodo. Krompir olupimo in nakockamo. Na kuhalno ploščo postavimo kozico, v kateri bomo kuhali juho iz kopriv in vanjo postavimo maslo. Ko se maslo razpusti, dodamo žličko pimenta in na hitro premešamo. Obenem dodamo krompir in koprive ter na zmernem ognju malenkost podušimo.
Zalijemo z 0,75 l vode in solimo. Na zmernem ognju kuhamo 10 minut, da se krompir zmehča. S paličnim mešalnikom juho iz kopriv pretlačimo. Juha je tako gotova.
Jaz sem juho iz kopriv postregla s hrustljavčki iz parmezana. Parmezan na drobno naribamo. Na pladenj iz mikrovalovne pečice položimo list peki papirja. S kovinskim obodom si pomagamo, da hrustljavčkom zagotovimo okroglo obliko. Nadevamo sir in postavimo v pečico. Pritisnemo funkcijo pečenja in pečemo 2-2,5 minuti. Pri tem opazujte, ko se sir stopi in malenkost porjavi, je narejeno.
Juha je redka in poleg moje izvedbe serviranja lahko ponudite krutone, jušne kroglice. Ko je bila juha že postrežena na krožnikih, sem dodala še žličko sladke smetane. Naj tekne!