Kremasta korenčkova juha
Kremasta korenčkova juha je okusna in hitro pripravljena domača juhica, ki jo boste vedno radi pojedli. Ima lepo teksturo, saj je kremasta, naše želodčke pa nasiti in pogreje. Prileže se ob vsakem letnem času. Zanjo potrebujete samo 3 ključne sestavine, ki jih ima vsaka gospodinja v hladilniku. Izkoristite jih na pameten način in ustvarite svojo domačo juhico, ob kateri boste uživali tako vi kot vaše brbončice.
Pripomočki za korenčkovo juho:
- srednje velik lonec
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- kuhalnica
- palični mešalnik
Korenčkova juha – sestavine:
Za 3 osebe:
- malo olja ali kokosove maščobe
- 2 večja korenčka
- 2 manjša krompirja
- 2 manjši čebuli
- okrog 800 ml vode
- pol čajne žličke Vegete
- pol čajne žličke soli in popra skupaj
- ščepec origana, timijana in žafranike
Priprava korenčkove juhe:
Korenčka, krompirja in čebuli olupimo, operemo in nasekljamo. Ni treba, da jih drobno sekljamo, ker bomo zelenjavo pozneje zdrobili s paličnim mešalnikom.
V loncu na zmernem ognju segrejemo olje. Pazimo, da ni ogenj premočan. Dodamo čebulo in jo pražimo.
Ko čebula porumeni in ovene, ji dodamo še korenček in krompir, premešamo in pustimo na ognju še kakšno minutko ter vse skupaj zalijemo s polovico oz. 400 ml vode.
Dodamo še začimbe (sol, poper, Vegeto, origano, timijan) ter pokrito kuhamo na majhnem ognju okrog 20 minut oz. dokler se krompir ne skuha.
Ko je zelenjava v loncu kuhana, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Dobiti moramo gladko in kremasto zmes brez koščkov korenčka. Če imate radi koščke zelenjave, pa lahko zelenjavo samo na pol pretlačite. Pretlačeno juhico vrnemo v lonec in dodamo še drugo polovico oz. 400 ml vode. Dodamo še žafraniko, premešamo in pustimo še 5 minut na zmernem ognju.
Kremasta juhica je že pripravljena. Priporočam, da jo postrežete z Okusnimi žličniki s kislo smetano, ki jih dodamo v vrelo juho, v kateri jih kuhamo še 8 do 10 minut. Uživamo v njenem domačem okusu, kremasti teksturi in prijetnem vonju. Dober tek! 🙂