Česnova juha z rakci
Print Friendly, PDF & Email

Česnova juha z rakci je aromatična, kremna juha, v katero sem se zaljubila na ˝prvo žlico˝. Navdih sem dobila v bližnji gostilni, kjer sem malce potipala, kako je narejena. Na koncu sem jo izdelala čisto po svoje, ker rada dodam svojo noto v jedi, ki jih pripravljam. Glavni sestavini sta česen in rakci in v končnem izdelku je čutiti ravno prav enega in drugega.

 

Pripomočki za pripravo česnove juhe z rakci

  • mikrovalovna pečica

Sestavine za pripravo česnovo juho z rakci

Za 4 osebe.

Za obdelavo česna

  • 1 glavica česna
  • 1 žlica oljčnega olja

Za bešamel omako

  • 30 g masla
  • 30 g večnamenske moke
  • 5 dl mleka
  • sol

Za glavni del juhe

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 200 g rakcev (gamberi)
  • 1 glavica česna
  • 3-4 dl vode ali jušne osnove
  • 0,5 dl sladke smetane
  • limonski in navaden timijan
  • sol
  • bel poper

Postopek priprave česnove juhe z rakci

Najprej pripravimo glavico česna. Lahko bi preprosto olupila stroke in popražila na oljčnem olju, vendar sem se odločila, da ga bom popekla. Neolupljeno glavico česna postavimo na krožnik in jo prelijemo z žlico oljčnega olja. Postavimo v mikrovalovno pečico za 2-3 minute na postopek pečenja.

Ko se glavica ohladi, stroki z lahkoto skočijo iz lupinice.

Naslednji korak je priprava bešamel omake. V manjši kozici razpustimo maslo in dodamo moko. Mešamo z metlicami, da se ne naredijo grudice. Postopoma prilivamo mleko in neprestano mešamo. Na koncu še rahlo posolimo.

Rakce odtalimo, če uporabljamo zmrznjene in s papirnato brisačo popivnamo odvečno vodo.

Pripravo česnove juhe z rakci nadaljujemo tako, da na kuhalno ploščo pristavimo kozico in v njej segrejemo 3 žlice oljčnega olja. V segreto olje dodamo stroke česna in nato še osušene rakce. Pražimo 4 minute, nato prilijemo pripravljeno bešamel omako.

Dobro premešamo in s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega. Posolimo, popramo in dodamo timijan. Na zmernem ognju kuhamo 12-15 minut.

Po tem času je česnova juha z rakci pripravljena. Jaz sem jo postregla s krutoni, popečenimi kockami kruha. Lahko dodate jušne kroglice. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor