Bučkina juha
Poletje je na vrhuncu in z njim tudi sezona bučk. Bučke so zelo vsestransko živilo v naši kuhinji in iz njih lahko pripravimo res ogromno okusnih jedi. Mi bomo danes pripravili bučkino juho. Za njeno pripravo ne potrebujete ne krompirja, ne smetane za kuhanje, priprava je zato izjemno preprosta in hitra.
Bučkina juha- pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- srednje velika posoda
- palični mešalnik
Bučkina juha- sestavine
Za 3 osebe:
- 900 g bučk (lahko tudi malo manj; jaz sem uporabila sorto zucchini zlato rumene barve, vi lahko uporabite tudi zelene)
- 200 g pora
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 7 dl zelenjavne jušne osnova (oziroma toliko, da bodo bučke prekrite)
- sol
- poper
- rdeča sladka mleta paprika
In še (neobvezno):
- 2 žlici navadnega čvrstega jogurta ali kisle smetane
Bučkina juha – priprava:
Por narežemo na majhne koščke in ga do mehkega podušimo na olivnem olju, ki smo ga prej segreli.
Medtem bučke narežemo na majhne koščke. Ni jih potrebno lupiti, tudi semen vam ni treba odstranjevati, razen, če imate bučke že res velike in so tudi semena že zelo velika ter trda).
Koščke bučke dodamo poru in jih nekaj minutk pražimo. Nato jih zalijemo s toliko zelenjavne jušne osnove, da so bučke pokrite. Kuhamo toliko časa, da bučke postanejo mehke (cca. 15 min).
Kako pripraviti zelenjavno jušno osnovo, si lahko preberete tu: domača zelenjavna jušna osnova, ki jo enostavno vmešate v vodo, ki jo zavrete.
Ko postanejo bučke mehke, jih samo še spasiramo s paličnim mešalnikom, da postane juha gladka in brez koščkov. Po potrebi še dosolimo, dodamo poper po okusu in pol žličke sladke mlete paprike. Po želji lahko dodamo še dve žlici navadnega jogurta ali kisle smetane in premešamo.