Bučkina juha
Print Friendly, PDF & Email

Poletje je na vrhuncu in z njim tudi sezona bučk. Bučke so zelo vsestransko živilo v naši kuhinji in iz njih lahko pripravimo res ogromno okusnih jedi. Mi bomo danes pripravili bučkino juho. Za njeno pripravo ne potrebujete ne krompirja, ne smetane za kuhanje, priprava je zato izjemno preprosta in hitra.

Bučkina juha- pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • srednje velika posoda
  • palični mešalnik

Bučkina juha- sestavine

Za 3 osebe:

  • 900 g bučk (lahko tudi malo manj; jaz sem uporabila sorto zucchini zlato rumene barve, vi lahko uporabite tudi zelene)
  • 200 g pora
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 7 dl zelenjavne jušne osnova (oziroma toliko, da bodo bučke prekrite)
  • sol
  • poper
  • rdeča sladka mleta paprika

In še (neobvezno):

  • 2 žlici navadnega čvrstega jogurta ali kisle smetane

Bučkina juha – priprava:

Por narežemo na majhne koščke in ga do mehkega podušimo na olivnem olju, ki smo ga prej segreli.

Medtem bučke narežemo na majhne koščke. Ni jih potrebno lupiti, tudi semen vam ni treba odstranjevati, razen, če imate bučke že res velike in so tudi semena že zelo velika ter trda).

Koščke bučke dodamo poru in jih nekaj minutk pražimo. Nato jih zalijemo s toliko zelenjavne jušne osnove, da so bučke pokrite. Kuhamo toliko časa, da bučke postanejo mehke (cca. 15 min).

Kako pripraviti zelenjavno jušno osnovo, si lahko preberete tu: domača zelenjavna jušna osnova, ki jo enostavno vmešate v vodo, ki jo zavrete.

Ko postanejo bučke mehke, jih samo še spasiramo s paličnim mešalnikom, da postane juha gladka in brez koščkov. Po potrebi še dosolimo, dodamo poper po okusu in pol žličke sladke mlete paprike. Po želji lahko dodamo še dve žlici navadnega jogurta ali kisle smetane in premešamo.

Pa dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.1]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor