Zloženka z jajčevci in feta sirom
Print Friendly, PDF & Email

Huda lakota in skoraj prazen hladilnik. Spet bo potrebno izumiti nekaj novega! Ja, priznam, vedno sem navdušena, ko nimam idej, kaj skuhati in zelo malo dostopnih sestavin. Takrat zmečem skupaj vse, kar mi pride pred oči in vklopim domišljijo. In tako je nastal tale slasten recept za zloženko z jajčevci in feta sirom.

Zloženka z jajčevci in feta sirom – pripomočki

  • pekač z višjim robom ali posoda za v pečico (15x20cm)

Zloženka z jajčevci in feta sirom – sestavine

Za 2-4 porcije:

  • 3 žlice olivnega olja
  • polovica čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g paradižnikove mezge (pasiran paradižnik)
  • 10 zelenih oliv
  • 300 g jajčevca
  • 1 jajce
  • 250 g skute
  • 50 g parmezana
  • 90 g feta sira (narezanega na kocke)
  • pol čajne žličke kurkume
  • pol čajne žličke mlete paprike
  • čajna žlička suhega peteršilja (lahko zamenjate s svežim)
  • šop nasekljanega svežega peteršilja
  • četrt čajne žličke soli
  • ščepec popra

Zloženka z jajčevci in feta sirom – priprava

Segrejte pečico na 200 °C (klasično).

V loncu segrejte skoraj vse olivno olje in dodajte nasekljano čebulo. Pustite na zmernem ognju 5 minut, da postekleni.

V lonec s čebulo dodajte nasekljan česen in čez potresite kurkumo, mleto papriko in suh peteršilj.

Pustite nekaj minut, da se vse skupaj malo praži in nato dodajte paradižnikovo mezgo oz. pasiran paradižnik. Posodo pokrijte in naj vse skupaj lahno vre na nizki temperaturi vsaj 15 minut.

Dodajte narezane olive, sol in poper ter dobro premešajte. Še vedno pustite na štedilniku.

Narežite jajčevec na pol centimetra debele kolobarje in ga položite na peki papir na pekač. Čez polijte malo olivnega olja in v pečici, ki se je medtem segrela, pecite 15 minut.

Medtem v plastični posodi zmešajte jajce, skuto in parmezan.

Ko so kolobarji jajčevca pečeni, jih vzemite ven iz pečice.

Sedaj boste začeli sestavljati zloženko. V posodo, primerno za peko v pečici, dajte nekaj paradižnikove omake in jo porazdelite po dnu.

Nato dodajte plast jajčevcev.

Čez potresite kocke feta sira.

Nato dodajte še eno plast paradižnikove omake.

Ter še eno plast jajčevcev.

Vse skupaj zalijte z mešanico s skuto.

V pečici pecite 30 minut na 170 °C (klasično, brez ventilacije).

Ko je zloženka pečena, jo pustite stati na sobni temperaturi 15 minut.

Nato jo potresite s svežim nasekljanim peteršiljem in postrezite.

Naj vam tekne!

Zloženka z jajčevci in feta sirom se prileže kot priloga ali pa kot samostojna jed, skupaj z veliko skledo solate. V hladilniku ostane sveža do 3 dni, kar pa je najbolje je, da se jo z lahkoto tudi zamrzne. Vendar pustite, da se naravno odtaja, ko se želite ponovno mastiti z njo.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor