Zelenjavno-piščančja mineštra
Pride dan, ko imamo hladilnik poln zelenjave in jo je potrebno na vsak način porabiti. Tukaj je super recept za zelenjavno-piščančjo mineštro, ki je enostavna za pripravo in zelo okusna ter vsekakor primerna za otroke.
Zelenjavno-piščančja mineštra – pripomočki:
- velik lonec
- manjša kozica
- kuhalnica
- 2 plastični posodi
- nož, lupilec in deska
Zelenjavno-piščančja mineštra – sestavine:
(za 5 – 6 oseb)
- 300 – 400 g piščančjih delov (nogice, bedra, perutničke) ali razkosan manjši piščanec
- 1 rdeča čebula
- 5 večjih oranžnih korenčkov in 1 rumen
- polovica pora
- 6 večjih krompirjev
- polovica glave cvetače
- 150 g paradižnikove mezge
- 3 žličke soli
- sesekljan svež ali sušen peteršilj
- 2 žlici olivnega olja
- 2 – 2, 5 l vode
- 70 g masla in 50 g moke za zabelo
Zelenjavno-piščančja mineštra – postopek:
Vso zelenjavo najprej dobro operemo. V kolikor je zelenjava precej umazana si lahko pomagamo z nasvetom za hitro in učinkovito pranje zelenjave. Korenje nasekljamo na srednje velike kocke, por pa precej na drobno. Cvetačo in krompir pa razrežemo na malo večje dele in pustimo v vodi, da se namaka, saj ju bomo uporabili malo kasneje.
V lonec vlijemo olivno olje in na njem prepražimo na drobno sesekljano rdečo čebulo. Nato dodamo piščančje dele in v zaprtem loncu pražimo toliko časa, dokler se ne izgubi vsa barva po surovem mesu.
Nato dodamo sesekljan por in korenček ter pražimo 5 – 10 minut.
Praženo zelenjavo in meso zalijemo s paradižnikovo omako, katero malenkost pokuhamo, nato pa zalijemo z vodo. Pustimo, da vre 20 – 25 minut, da se piščanec dobro skuha.
Odcedimo cvetačo in jo dodamo v lonec in pustimo, da vre vsaj 5 minut.
Zatem dodamo še krompir in vse skupaj solimo ter ponovno pustimo, da vre vse do trenutka, ko je krompir kuhan.
Na koncu s kuhalnico pretlačimo nekaj krompirjev in malo cvetače, da se zelenjavno – piščančja mineštra dodatno zgosti. Medtem, ko vse skupaj vre, si v kozici pripravimo zabelo. Na ogenj pristavimo maslo in počakamo, da se raztopi. Dodamo moko in jo malenkost prepražimo. Vzamemo 1 zajemalko mineštre in jo dodamo k zabeli, premešamo in vlijemo v lonec, ter zadnji korak ponovimo.
Zabelo kuhamo še 5 – 10 minut. Za konec dodamo še sesekljan peteršilj.
Zelenjavno-piščančja mineštra je gotova. Skuhate jo lahko poln lonec in jo imate za dva dni, saj je tudi naslednji dan odličnega okusa.
Dober tek!