Zelenjavno-piščančja mineštra
Print Friendly, PDF & Email

Pride dan, ko imamo hladilnik poln zelenjave in jo je potrebno na vsak način porabiti. Tukaj je super recept za zelenjavno-piščančjo mineštro, ki je enostavna za pripravo in zelo okusna ter vsekakor primerna za otroke.

Zelenjavno-piscancja-minestra-9

Zelenjavno-piščančja mineštra – pripomočki:

  • velik lonec
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • 2 plastični posodi
  • nož, lupilec in deska

Zelenjavno-piščančja mineštra – sestavine:

(za 5 – 6 oseb)

  • 300 – 400 g piščančjih delov (nogice, bedra, perutničke) ali razkosan manjši piščanec
  • 1 rdeča čebula
  • 5 večjih oranžnih korenčkov in 1 rumen
  • polovica pora
  • 6 večjih krompirjev
  • polovica glave cvetače
  • 150 g paradižnikove mezge
  • 3 žličke soli
  • sesekljan svež ali sušen peteršilj
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 – 2, 5 l vode
  • 70 g masla in 50 g moke za zabelo

Zelenjavno-piščančja mineštra – postopek:

Vso zelenjavo najprej dobro operemo. V kolikor je zelenjava precej umazana si lahko pomagamo z nasvetom za hitro in učinkovito pranje zelenjave. Korenje nasekljamo na srednje velike kocke, por pa precej na drobno. Cvetačo in krompir pa razrežemo na malo večje dele in pustimo v vodi, da se namaka, saj ju bomo uporabili malo kasneje.

Zelenjavno-piscancja-minestra-1

V lonec vlijemo olivno olje in na njem prepražimo na drobno sesekljano rdečo čebulo. Nato dodamo piščančje dele in v zaprtem loncu pražimo toliko časa, dokler se ne izgubi vsa barva po surovem mesu.

Zelenjavno-piscancja-minestra-3

Nato dodamo sesekljan por in korenček ter pražimo 5 – 10 minut.

Zelenjavno-piscancja-minestra-4

Praženo zelenjavo in meso zalijemo s paradižnikovo omako, katero malenkost pokuhamo, nato pa zalijemo z vodo. Pustimo, da vre 20 – 25 minut, da se piščanec dobro skuha.

Zelenjavno-piscancja-minestra-5

Odcedimo cvetačo in jo dodamo v lonec in pustimo, da vre vsaj 5 minut.

Zelenjavno-piscancja-minestra-6

Zatem dodamo še krompir in vse skupaj solimo ter ponovno pustimo, da vre vse do trenutka, ko je krompir kuhan.

Zelenjavno-piscancja-minestra-7

Na koncu s kuhalnico pretlačimo nekaj krompirjev in malo cvetače, da se zelenjavno – piščančja mineštra dodatno zgosti. Medtem, ko vse skupaj vre, si v kozici pripravimo zabelo. Na ogenj pristavimo maslo in počakamo, da se raztopi. Dodamo moko in jo malenkost prepražimo. Vzamemo 1 zajemalko mineštre in jo dodamo k zabeli, premešamo in vlijemo v lonec, ter zadnji korak ponovimo.

Zelenjavno-piscancja-minestra-2

Zabelo kuhamo še 5 – 10 minut. Za konec dodamo še sesekljan peteršilj.

Zelenjavno-piscancja-minestra-8

Zelenjavno-piščančja mineštra je gotova. Skuhate jo lahko poln lonec in jo imate za dva dni, saj je tudi naslednji dan odličnega okusa.

Dober tek!

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor