Zelenjavna pastirska pita
Print Friendly, PDF & Email

Prva letošnja zelenjava je že na voljo. Ker se nisem mogla odločiti, katero naj najprej poskusim, sem naredila kompromis – naj bo zelenjavna pastirska pita, poleg pa še narezana kumara v solati. Dišeča in mehka sredica iz dušene zelenjave in zelišč pod hrustljavo zapečeno skorjico iz pire krompirja. Le kdo bi se ji lahko uprl? Midva sva jo z navdušenjem pomazala. Super je!

zelenjavna-pastirska-pitaZelenjavna pastirska pita – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjska tehtnica
  • 5 manjših skledic
  • 2 jedilni žlici
  • čajna žlička
  • stiskač za češen
  • merilna posoda za tekočine
  • 2 kozici s pokrovkami
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • mečkalec za krompir
  • 2 ognjevarni keramični posodi cca. 10 × 15 cm
  • pečica

Zelenjavna pastirska pita – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 1/2 srednje velike čebule (60 – 80 g)
  • 4 žlice olja
  • 200 g bučk
  • 130 g korenja
  • 250 g šampinjonov
  • 4 manjše stroke česna
  • 1-2 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • 1 jedilna žlica moke
  • ščep timijana
  • ščep žajblja
  • ščep soli
  • ščep popra
  • 600 g krompirja
  • košček kokosovega masla
  • 1 dl ovsenega (ali drugega rastlinskega) mleka
  • voda za kuhanje kropirja
  • ščep soli

Zelenjavna pastirska pita – priprava:

Zelenjavo temeljito operemo. Korenček in krompir olupimo in narežemo na kolobarje oz. manjše kose. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen stisnemo s stikačem za česen ali ga drobno nasekljamo. Bučko skupaj z olupkom narežemo na majhne koščke. Šampinjonom odstranimo bet in klobuke narežemo na tanke rezine.

zelenjavna-pastirska-pitaV kozici segrejemo olje in na njem 3 minute pražimo skupaj čebulo in korenček.

zelenjavna-pastirska-pitaKo čebula postekleni, dodamo še česen, bučke in šampinjone. Posolimo in popopramo. Premešamo, pokrijemo kozico in zmanjšamo temperaturo, da šampinjoni oddajo vodo. Nato temperaturo spet zvišamo, da voda od šampijonov čim prej izpari. Ko izpari vsa voda, dodamo paradižnikovo mezgo in moko. Na hitro premešamo in zalijemo z 1 decilitrom zelenjavne jušne osnove. Premešamo in kuhamo 2-3 minute.

zelenjavna-pastirska-pitaZelenjavno omako večkrat premešamo. Če je pregosta, dolijemo še malo jušne osnove, vendar ne pretiravamo. Zelenjavna omaka mora biti precej gosta, sicer je ne bomo mogli obložiti s pire krompirjem. Tik pred koncem kuhanja dodamo še timijan in žajbelj ter premešamo. Kuhamo še minuto, nato omako odstavimo z ognja.

Krompir damo v kozico, ga prelijemo s toliko vode, da je ves pokrit, posolimo in skuhamo do mehkega (cca. 10 minut). Kuhanemu krompirju odlijemo vodo, dodamo kokosovo maslo in mleko. Pretlačimo ga z mečkalcem za krompir.

zelenjavna-pastirska-pita2 zajemalki zelenjavne omake damo v keramično, ognjevarno posodo in jo pogladimo z žlico.

zelenjavna-pastirska-pitaZelenjavno omako obložimo s pire krompirjem. Če želimo, lahko na krompir naredimo okrasni vzorec. Jaz sem si pomagala s čajno žličko.

zelenjavna-pastirska-pitaPečico segrejemo na 200 °C. Pito pečemo 20 minut oz. dokler robovi ne postanejo lepo zlato-rjavo zapečeni.

zelenjavna-pastirska-pitaUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor