Zdrobovi štruklji s skuto
Priloga ali tudi krasna samostojna jed, ki je pripravljena zelo enostavno, so zdrobovi štruklji s skuto.
Zanje potrebujemo zgolj tri sestavine, ki se zmešajo skupaj in približno eno uro časa za počivanje in kuhanje.
Pripomočki za zdrobove štruklje s skuto:
- živilska prozorna folija
Sestavine za zdrobove štruklje s skuto:
Za 4 osebe:
- 500 g skute (nepasirane)
- 4 jajca srednje velikosti
- 9 do 10 žlic pšeničnega zdroba
Postopek za zdrobove štruklje s skuto:
Za zdrobove štruklje s skuto potrebujemo le tri sestavine, ki si jih pripravimo na sobno temperaturo. To je nepasirana skuta, jajca in pšenični zdrob.
Uporabimo lahko tudi malo soli, a ker so štruklji ponavadi priloga in so že vse ostale jedi dokaj slane, jaz osebno sol raje izpustim.
V primerno veliki posodi vse te tri sestavine zmešamo: najprej skuto in jajca, nato dodamo 9 do 10 žlic pšeničnega zdroba. Če imate radi v štruklju še večje koščke skute, potem mase ne miksamo ali mešamo z električnim mešalnikom. Povsem dovolj je, da premešamo vse z žlico.
Zmes, ki smo jo dobili, pustimo počivati vsaj 30 minut. V tem času bo pšenični zdrob vsrkal vase večino tekočine.
Vendar mora biti masa po počivanju še vedno dokaj mehka.
Po počivanju dobljeno maso razporedimo na živilsko prozorno folijo.
Lahko vzamete tudi vlažno krpo in maso zavijete vanjo, a zaradi mehke mase bodo oblika, okus in sočnost jedi bo dosti boljša, če bomo uporabili živilsko folijo.
Na obeh straneh folijo zavežemo in položimo štruco v vrelo vodo. Ko voda zavre, jo kuhamo na manjši temperaturi 30 minut.
Ko štruco po 30. minutah kuhanja vzamemo iz vrele vode, jo damo iz ovoja ter narežemo na poljubno debele rezine.
Zdrobovi štruklji s skuto se servirajo največkrat kot priloga raznim jedem na žlico (golaž, bograč, paprikaš, mesne in zelenjavne omake). Prav tako pa so lahko krasna samostojna jed na sladko ali slano – posuti s praženimi drobtinami, sladkorjem, ocvirki, zaseko, itd.
Dober tek 🙂