Zapečen kuhan krompir
Krompir – živilo, ki je pogosto na našem krožniku. Ponavadi ga pripravljamo na nekaj preizkušenih načinov, ki so nam ali našim družinskim članom najljubši. Kaj pa, če bi za spremembo pripravili malo drugačen krompir, ki je v bistvu samo nadgradnja bolj običajnega načina priprave? Gre za zapečen kuhan krompir, kar pomeni, da krompir najprej skuhamo v kockah, nato pa jih zapečemo, da dobimo hrustljavo skorjico in mehko sredico. Bližnjica do okusnega hrustljavega krompirja, za katerega bi sicer v pečici porabili precej več časa. Se ne bi branili, kajne?
Pripomočki za zapečen kuhan krompir
- večja ponev
Sestavine za zapečen kuhan krompir
Za 4 osebe
- 1 kg krompirja
- 3 žlice olivnega olja
- 1 zravnana žlica soli
Postopek za zapečen kuhan krompir
Uporabimo poljubno količino krompirja – toliko, kot bi ga sicer uporabili za recimo pire krompir, za 4 osebe približno 1 kg. Krompir olupimo in narežemo na poljubno velike kose ter jih damo kuhat v vodo, ki jo solimo z zravnano žlico soli (prihranimo ščep za kasneje). Čas kuhanja je odvisen od velikosti krompirja, zato z vilicami preverimo, kdaj je mehek. Takrat krompirju odlijemo vodo in ga pustimo minutko ali dve stati. Medtem v večjo ponev vlijemo olivno (ali sončnično) olje (približno 3 žlice) in ko se segreje, v ponev stresemo kuhan in odcejen krompir.
Krompir pražimo na kar visoki temperaturi, a pazimo, da ni prevroče, saj bi se lahko krompir zažgal. Pustimo ga, da se nekaj časa praži, potem pa ga s kuhalnico premešamo, da se zapeče še na drugi strani. Posamezni koščki krompirja bodo med mešanjem začeli nekoliko razpadati in v ponvi bodo nastale krompirjeve drobtine, ki bodo še posebej slastne, saj bodo postale hrustljavo zapečene. Po želji pa lahko tudi namenoma kakšen kos krompirja malo potlačimo s kuhalnico ali z vilicami.
Pečemo do poljubne stopnje zapečenosti, po potrebi pa vmes dolijemo še malo olja. Krompir je pripravljen, ko nam je všeč na pogled in okus. Po želji ga še dosolimo, lahko tudi z zeliščno soljo ali pa dodamo sesekljan rožmarin, kot nam je ljubše. Ponudimo ga čim prej, predlagam, da h kakšni dobri omaki in solati. Dober tek!
Ponujam pa vam še nekaj receptov za pripravo odličnega krompirja:
- Sladek krompirjev pire.
- Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico.
- Maslen pražen krompir.
- Enostavni krompirjevi polpeti.
- Pečen krompir v obliki srčkov.
- Krompirjevi oblački.