Zapečen kuhan krompir
Print Friendly, PDF & Email

Krompir – živilo, ki je pogosto na našem krožniku. Ponavadi ga pripravljamo na nekaj preizkušenih načinov, ki so nam ali našim družinskim članom najljubši. Kaj pa, če bi za spremembo pripravili malo drugačen krompir, ki je v bistvu samo nadgradnja bolj običajnega načina priprave? Gre za zapečen kuhan krompir, kar pomeni, da krompir najprej skuhamo v kockah, nato pa jih zapečemo, da dobimo hrustljavo skorjico in mehko sredico. Bližnjica do okusnega hrustljavega krompirja, za katerega bi sicer v pečici porabili precej več časa. Se ne bi branili, kajne?

zapečen kuhan krompir

Pripomočki za zapečen kuhan krompir

  • večja ponev

Sestavine za zapečen kuhan krompir

Za 4 osebe

  • 1 kg krompirja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 zravnana žlica soli

Postopek za zapečen kuhan krompir

Uporabimo poljubno količino krompirja – toliko, kot bi ga sicer uporabili za recimo pire krompir, za 4 osebe približno 1 kg. Krompir olupimo in narežemo na poljubno velike kose ter jih damo kuhat v vodo, ki jo solimo z zravnano žlico soli (prihranimo ščep za kasneje). Čas kuhanja je odvisen od velikosti krompirja, zato z vilicami preverimo, kdaj je mehek. Takrat krompirju odlijemo vodo in ga pustimo minutko ali dve stati. Medtem v večjo ponev vlijemo olivno (ali sončnično) olje (približno 3 žlice) in ko se segreje, v ponev stresemo kuhan in odcejen krompir.

zapečen kuhan krompir

Krompir pražimo na kar visoki temperaturi, a pazimo, da ni prevroče, saj bi se lahko krompir zažgal. Pustimo ga, da se nekaj časa praži, potem pa ga s kuhalnico premešamo, da se zapeče še na drugi strani. Posamezni koščki krompirja bodo med mešanjem začeli nekoliko razpadati in v ponvi bodo nastale krompirjeve drobtine, ki bodo še posebej slastne, saj bodo postale hrustljavo zapečene. Po želji pa lahko tudi namenoma kakšen kos krompirja malo potlačimo s kuhalnico ali z vilicami.

zapečen kuhan krompir

Pečemo do poljubne stopnje zapečenosti, po potrebi pa vmes dolijemo še malo olja. Krompir je pripravljen, ko nam je všeč na pogled in okus. Po želji ga še dosolimo, lahko tudi z zeliščno soljo ali pa dodamo sesekljan rožmarin, kot nam je ljubše. Ponudimo ga čim prej, predlagam, da h kakšni dobri omaki in solati. Dober tek!

zapečen kuhan krompir

Ponujam pa vam še nekaj receptov za pripravo odličnega krompirja:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor