Zajec med šampinjoni
Ne posegajmo vedno samo po piščancu, govedini in svinjini. Odločimo se za spremembo in v jedilnik vključimo tudi zajčje meso, ki je že dolgo cenjeno v dietni prehrani. Da okus še popestrimo, a hkrati ohranimo nizko kalorično vrednost jedi, lahko zajcu dodamo aromatične rjave šampinjone. Pripravimo si jed za šampione – zajca med šampinjoni.
Pripomočki za pripravo – zajec med šampinjoni:
- ponev s pokrovom
- manjša ponev
- deska za rezanje
- manjša posoda
- nož
- večja posoda
Sestavine za pripravo – zajec med šampinjoni:
- 0,5 kg zajčjega mesa v kosih
- 0,5 kg rjavih šampinjonov
- 1 čebula
- 2 manjša paradižnika
- žlica soli
- poper po želji
- timijan
- rožmarin
- 1 dl belega vina
- olivno olje
- 75 g kisle smetane
- 1 žlica moke
- 1 dl vode
Postopek priprave – zajec med šampinjoni:
Najprej razrežemo zajca na večje kose (bedre, rebre), ga posolimo, popramo ter potrosimo s timijanom in rožmarinom. Nato olupimo in sesekljamo čebulo ter jo prepražimo na segretem olju v večji ponvi.
Ko čebula postekleni, dodamo v ponev še kose zajca in jih dobro popečemo z obeh strani. Nato dolijemo še belo vino in dušimo pokrito na zmernem ognju približno 45 minut.
V tem času si pripravimo rjave šampinjone, ki jih operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Enako naredimo s paradižnikom. V drugi posodi si pripravimo omako iz kisle smetane, žlice moke in 1 dl vroče vode.
Po preteku 20 minut začnemo peči šampinjone. Pečemo v drugi ponvi brez pokrova tako dolgo, da se volumen šampinjonov zmanjša za trikrat.
Ko so šampinjoni pečeni, jih dodamo v ponev z zajcem, dodamo še narezan paradižnik in omako. Vse skupaj premešamo in dušimo še 15 minut v pokriti ponvi na majhnem ognju. K zajcu se prileže riž ali krompir. Dober tek!