Zajec med šampinjoni
Print Friendly, PDF & Email

Ne posegajmo vedno samo po piščancu, govedini in svinjini. Odločimo se za spremembo in v jedilnik vključimo tudi zajčje meso, ki je že dolgo cenjeno v dietni prehrani. Da okus še popestrimo, a hkrati ohranimo nizko kalorično vrednost jedi, lahko zajcu  dodamo aromatične rjave šampinjone. Pripravimo si jed za šampione – zajca med šampinjoni.

zajec-med-sampinjoni-8

Pripomočki za pripravo – zajec med šampinjoni:

  • ponev s pokrovom
  • manjša ponev
  • deska za rezanje
  • manjša posoda
  • nož
  • večja posoda

Sestavine za pripravo – zajec med šampinjoni:

  • 0,5 kg zajčjega mesa v kosihzajec-med-sampinjoni-1
  • 0,5 kg rjavih šampinjonov
  • 1 čebula
  • 2 manjša paradižnika
  • žlica soli
  • poper po želji
  • timijan
  • rožmarin
  • 1 dl belega vina
  • olivno olje
  • 75 g kisle smetane
  • 1 žlica moke
  • 1 dl vode

Postopek priprave – zajec med šampinjoni:

Najprej razrežemo zajca na večje kose (bedre, rebre), ga posolimo, popramo ter potrosimo s timijanom in rožmarinom. Nato olupimo in sesekljamo čebulo ter jo prepražimo na segretem olju v večji ponvi.

zajec-med-sampinjoni-2

Ko čebula postekleni, dodamo v ponev še kose zajca in jih dobro popečemo z obeh strani. Nato dolijemo še belo vino in dušimo pokrito na zmernem ognju približno 45 minut.

zajec-med-sampinjoni-3

V tem času si pripravimo rjave šampinjone, ki jih operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Enako naredimo s paradižnikom. V drugi posodi si pripravimo omako iz kisle smetane, žlice moke in 1 dl vroče vode.

zajec-med-sampinjoni-4

Po preteku 20 minut začnemo peči šampinjone. Pečemo v drugi ponvi brez pokrova tako dolgo, da se volumen šampinjonov zmanjša za trikrat.

zajec-med-sampinjoni-5

Ko so šampinjoni pečeni, jih dodamo v ponev z zajcem, dodamo še narezan paradižnik in omako. Vse skupaj premešamo in dušimo še 15 minut v pokriti ponvi na majhnem ognju. K zajcu se prileže riž ali krompir. Dober tek!

zajec-med-sampinjoni-6

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor