Začinjena cvetača pečena v pečici
Začinjena cvetača je lahko odlična, lahka samostojna jed ali priloga mnogim mesnim jedem. Tokrat jo bomo pripravili v pečici in jed izboljšali še s parmezanom ali ribanim sirom.
Pripomočki za začinjeno cvetačo pečeno v pečici:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za začinjeno cvetačo pečeno v pečici:
Za 2 osebi:
- 300 g cvetačnih cvetov
- 2 stroka česna
- 50 g parmezana ali poljubnega ribanega sira
- 1/2 žličke mlete paprike
- poper
- sol
- 2 žlici olja
Postopek za začinjeno cvetačo pečeno v pečici:
Pripravimo si oprane cvetačne cvetove, parmezan ali sir, česen, olje ter začimbe.
Cvetačne cvetove nazrežemo ali natrgamo na poljubno velike dele (jaz ponavadi cvet prerežem na polovico), jih damo v posodo ter prelijemo z oljem. Olje naj bo olivno ali kakšno drugo hladno stiskano (sončnično). Dobro premešamo, da se oprime cvetačnih cvetov.
Česen nasekljamo čisto na drobno ter ga dodamo cvetači. Solimo, popramo, posujemo z mleto papriko in zopet dobro premešamo.
Na koncu posujemo s polovico parmezana ali kakšnega drugega ribanega sira po vašem okusu in pustimo 5 do 10 minut, da se začimbe in olje malo vpijejo v cvetačo.
Pečemo v naprej ogreti klasični pečici 15 minut na 180 °C. Posujemo še z drugo polovico parmezana / sira in pečemo še dodatnih 5 minut, da se sir raztopi.
Začinjeno cvetačo pečeno v pečici lahko postrežemo kot samostojno vegetarijansko jed, ali pa kot odlično prilogo različnim mesnim jedem.
Dober tek! 😊