Vodni žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Vodni žličniki so odlična priloga k raznim jedem, še posebej se podajo h golažu, k pečenemu mesu z omako …  Lahko so zakuha v juhe in obare. Če pa jim dodamo posip iz sladkorja, prevzamejo vlogo sladice. In če nismo preveč zahtevni, jih prepražimo na ocvirkih in s skledo solate so preprost in nasiten glavni obrok. Torej vsestransko uporabni, pa vendar malo zapostavljeni, večinoma kar pozabimo na njih.

Vodni žličniki – pripomočki:

  • posoda za mešanje testa
  • lonec za kuhanje
  • metlica za mešanje
  • penovka
  • cedilo

Vodni žličniki – sestavine:

  • 500 g moke (pol ostre, pol mehke)
  • 1 do 2 jajci
  • cca. 400 ml vode
  • noževa konica pecilnega praška
  • 2 žlici olja

Vodni žličniki – postopek kuhanja:

V posodo za mešanje najprej vlijemo vodo in dodamo jajce, olje ter premešamo. Nato postopoma dodajamo moko in noževo konico pecilnega praška. Po potrebi, če je pregosto, dolijemo vode. Če je preredko, dosipamo moko. Temeljito premešamo, da dobimo čvrsto, gosto testo, ki mora biti brez grudic. Testo pustimo 15 minut počivati.

vodni-zlicniki-1

vodni-zlicniki-2

vodni-zlicniki-3V večjem loncu zavremo vodo in žličnike s pomočjo žlice vkuhamo v osoljen krop. Med izdelavo žličnikov, žlico pomakamo v krop, tako bo testo lažje šlo na in iz žlice. Kuhamo cca. 7 minut.

vodni-zlicniki-4

Kuhane žličnike s penovko poberemo iz lonca in jih na cedilu odcedimo.

vodni-zlicniki-5

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 105 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor