Testenine z omako iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Sedaj smo se že kar nekako navadili, da poskušamo hrano, ki nam je ostala, reciklirati. Tako sem dobila idejo tudi za to jed, testenine z omako iz pečice. Skuhala sem namreč testenine, jih prelila in zmešala z bolonjsko omako, potem pa so se nam spremenili načrti in ostal mi je cel lonec testenin. Zato sem jim naslednji dan samo dodala malce bešamela in sira, jih spekla v pečici in dobila okusno jed, ki je bila hkrati sočna in okusna.

Testenine z omako iz pecice

Testenine z omako iz pečice – pripomočki

  • primerno velik pekač (odvisno tudi od količine testenin, ki jih pripravljate)

Testenine z omako iz pečice – sestavine

Sestavine zadostujejo za 4 osebe.

Za bolonjsko omako:

  • 500 g mešanega mletega mesa (pol svinjsko, pol goveje)
  • 1 korenček (cca. 100 g)
  • 1 čebula
  • 200 g paradižnikove omake (ali pelatov)
  • malo olivnega olja
  • sol
  • poper
  • bazilika
  • origano
  • majaron
  • mleta rdeča paprika
  • lovorov list
  • goveja kocka (še bolje goveja jušna osnova)

In še:

  • 400 g poljubnih testenin
  • 100 g sira (mi smo uporabili mozzarelo v lističih in naribano gavdo)

Za bešamel omako:

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 500 ml mleka
  • žlička muškatnega oreščka

Opomba avtorice
Če nam ne ostane celotna količina testenin in omake prilagodimo količino sira in bešamela, ki ga bomo uporabili. Če nam bo ostalo samo malo omake in testenin, bomo rabili le pest sira in malo bešamelne omake.

Testenine z omako iz pečice – priprava

Skuhali smo torej preveč testenin, ki smo jih že zmešali z omako.

V kolikor pa se boste jedi lotili od začetka, pa najprej pripravimo bolonjsko omako.
Na olju prepražimo nasekljano čebulo in narezan korenček, dodamo mleto meso in ga začinimo. Dodamo še paradižnikovo omako, zalijemo z govejo osnovo in kuhamo vsaj 45 minut. Podrobnejša navodila za omako najdete tu: najboljša bolonjska omaka.
Testenine skuhamo po navodilih iz vrečke in jih odcedimo ter jim primešamo omako.

Nato  bomo pripravili bešamel. V kozici stopimo maslo, dodamo moko in, ko nastane gosta zmes, prilivamo mleko. Mleko prilivamo počasi, da bo naš bešamel gost in kremast. Začinimo z muškatnim oreščkom. Podrobnejša navodila za kuhanje bešamel omake najdete tu: domača bešamel omaka (Besciamella).

Testenine z omako iz pecice

Pripravimo si pekač. Od količine testenin je odvisno, kako velikega uporabimo. Na dno najprej polijemo malo bešamela in ga razmažemo. To bo preprečilo, da se testenine sprimejo pekača. Nato dodamo plast testenin z omako. Po vrhu naribamo tretjino sira, oziroma takšno količino, da bo lepo prekrito. Mi smo uporabili malo naribanega, malo pa mozzarele v lističih. Po siru lahko polijemo nekaj žlic bešamela, da bo naša jed res sočna.

Testenine z omako iz pecice

Postopek ponovimo, dokler imamo dovolj testenin. Najprej plast testenin, nato sira in na koncu bešamel. Zadnja plast je sir, prelit s bešamelom.
Pečemo 20 minut na 200 stopinj Celzija, gretje spodaj in zgoraj, oziroma toliko časa, da se sir dobro stopi. Druge sestavine so tako ali tako že skuhane.

Testenine z omako iz pecice

Tako smo spremenili našo jed v še eno okusno kosilo. Strah, da bo vse skupaj presuho, je torej odveč. Zraven pa seveda ponudite skledo solate in ponudite.

Testenine z omako iz pecice

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor