Testenine s čemažem in bučnim oljem
Testenine s čemažem in bučnim oljem so preprosta, aromatična jed, seveda za vse ljubitelje obeh ključnih sestavin. V bistvu omako pripravimo brez kuhanja, sestavine samo premešamo med seboj. Prepražimo samo slanino.
Pripomočki za pripravo testenin s čemažem in bučnim oljem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo testenin s čemažem in bučnim oljem
za tri osebe
- 300 g testenin (po lastni izbiri, priporočam dolge)
- 6 žlic bučnega olja (po izbiri lahko oljčno)
- 1 žlička čemaževega pesta
- 1 žlička prekajene paprike
- 1 žlička zeliščne soli (lahko tudi navadna sol)
- 10 trakov slanine (pancete)
- 1 žlica mletih lešnikov (ni nujno)
Postopek priprave testenin čemažem in bučnim oljem
V primerno posodo odmerimo bučno olje, čemažev pesto, prekajeno papriko, zeliščno sol in dobro premešamo. Čemaž in papriko lahko prilagajamo svojemu okusu. Čemažev pesto naredimo tako, da v multipraktiku zmeljemo liste čemaža, napolnimo steklen kozarček in prelijemo z oljčnim oljem. V taki obliki ga lahko hranimo v hladilniku vsaj leto dni.
Večjo kozico z osoljeno vodo postavimo na kuhalno ploščo. Ko voda zavre, damo v krop testenine in jih skuhamo. Jaz sem imela pripravljene domače testenine iz pšenične in ajdove moke. Medtem časom v ponvi popražimo trakove slanine. Olja ni treba dodajati, saj slanina sama spusti maščobo. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in vmešamo omako.
Postrežemo na večji krožnik, dodamo praženo slanino in potresemo z žlico mletih lešnikov. Naj tekne!