Tempeh v omaki -zdravo ekspresno kosilo
Rada imam tempeh, všeč mi je njegov posebni okus. Sprva se komu morda zdi, da je okus nenavaden, vendar se nanj kmalu navadimo in ga vzljubimo. Tempeh je narejen s postopkom fermentacije in se je sprva prideloval s soje. Danes tempeh delajo tudi iz drugih vrst stročnic in žit. Tempeh dobimo v obliki manjših pogač, podobno kot tofu. Za razliko od tofuja je tempeh bolj zdrav, saj je soja tu fermentirana, kar pomeni, da je tempeh lažje prebavljiv. Vsekakor predstavlja popestritev jedilnika in je povrhu še zelo okusen. Ker me včasih sprašujejo, kako tempeh pravzaprav pripravimo in s čim ga jemo, sem se odločila z vami deliti ta recept. Sicer pa je tempeh primeren za prilogo, lahko ga narežemo in popečemo ter dodamo omaki, solati, v sendvič …
Tempeh v omaki – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- ponev
- posoda za kuhanje
- kuhalnica
Tempeh v omaki – sestavine:
Za 2 osebi
- 250 g tempeha
- ena do dve bučki – cuhini
- 1 paprika
- 2 manjša paradižnika
- curry v prahu
- čili
- sladka paprika v prahu
- sveža zelišča: peteršilj, bazilika, origano….
- sojina omaka
- kokosova maščoba ali olje za praženje
Priloga: kus kus ali riž, pira, kamut …
Tempeh v omaki – postopek:
Vzamemo približno 10 cm tempeha in ga narežemo na slab centimeter debele rezine, te pa še na manjše kocke. Enako naredimo z bučko, ki smo jo pred tem umili. Prav tako umijemo in narežemo paradižnik. V posodo na ogenj pristavimo vodo, da bomo skuhali prilogo. V ponev damo dve žlički kokosove maščobe ali rastlinskega olja, ko se segreje nanj stresemo tempeh in ga rahlo popražimo z vseh strani.
Ko ima tempeh opazno skorjico, oziroma so stranice rahlo porjavele, dodamo na kocke narezano bučko in papriko. Če uporabljamo svež čili, ga prav tako dodamo sedaj.
Malo popražimo in dodamo začimbe v prahu. Premešamo in dodamo še žličko svetle sojine omake.
Ko so bučke že rahlo zmehčane, dodamo še paradižnik, pomešamo in ugasnemo ogenj. Paradižnik naj ne bo surov, vendar tudi ne kuhan in mehak. Čez potresemo še sesekljana sveža zelišča in pomešamo. Postrežemo na krožnik.
Zraven postrežemo prilogo po izbiri. Poda se k pire krompirju, rižu, kamutu, piri, ajdi… Če pa želimo res ekspresno kosilo, pa pripravimo kus kus. Stresemo ga v vrelo vodo, da ga je za slab cm pod vodno gladino, dodamo poljubno začimbno mešanico, pomešamo in pokrijemo s pokrovom. Čez 5 minut z žlico pomešamo in postrežemo na krožnik.
Tako, ekspresno kosilo s tempehom je pripravljeno. Dober tek!