Svinjski biftek v voku z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Če nimate ideje, kaj zdravega pojesti danes za kosilo, vam prilagam enostavno, z beljakovinami in minerali bogato kosilo. Hitra priprava, božanski okus in dobro počutje vas bodo zagotovo prepričali, da boste ta recept uvrstili na svoj stalni meni.

svinjski biftek v voku z zelenjavo 5
Jed bo zadovoljila tudi okus najmlajših jedcev.

 Svinjski biftek v voku z zelenjavo – pripomočki:

  • vok ponev s pokrovko
  • glavni kuharski nož (to je tisti velik za rezanje zelenjave)
  • deska za rezanje
  • dve leseni lopatki za mešanje med pripravo jedi

Svinjski biftek v voku z zelenjavo – sestavine:

  • srednje velik cel svinjski biftek (cca za tri osebe)
  • začimbe (po lastnem okusu najbolje domače, jaz sem uporabila: suh timijan, baziliko, poper, sol, sveži luštrek, peteršilj in česen)
  • ena zelena in ena rdeča paprika
  • en srednje velik krompir po osebi
  • sezamovo olje
  • oljčno olje

Čas priprave je cca. 25 minut.

Svinjski biftek v voku z zelenjavo – postopek priprave:

Meso lahko kupite že dan prej in ga povaljanega v začimbe in sezamovo olje pustite čez noč, da se marinira.

Najprej očistite zelenjavo (krompir in paprike) ter jo narežete na manjše kocke. Svinjski biftek (ribico) narežete na večje kose, ga povaljate v domačih začimbah in soli. Na hitro popečete z vseh strani na slabem ognju z malo sezamovega olja in malo vode (da beljakovine niso preveč pečene).

svinjski biftek v voku z zelenjavo 1

svinjski biftek v voku z zelenjavo 2

Dodate na kocke narezano zelenjavo in vejico svežega luštreka, posolite zelenjavo ter pokrijete. Na koncu dodate še malo oljčnega olja, sesekljan peteršilj in česen.
Medtem očistite solato. Solato lahko očistite tudi zvečer in jo vakumirate v vakumirni posodi, da ne oksidira.

svinjski biftek v voku z zelenjavo 3

svinjski biftek v voku z zelenjavo 4

Pameten nasvet
Folijo, v katero vam je mesar zavil meso, lahko uporabite za to, da nanjo posipate mešanico začimb. Nato nanjo položite kose mesa in jih povaljate po začimbah. Tako deska in kuhinja ostaneta čisti. Sestavine dodajajte poljubno. Tiste, ki jih imate doma. Jaz takšno jed pripravim kadar “pospravljam hladilnik” in moram porabit malo tega in malo tistega. Kar je pač ostalo v njem, zato, da se ne pokvari. Jed servirajte s solato in kozarcem vina. Dodajte tudi kozarec vode za boljšo hidracijo. Alkohol je diuretik in izsuši telo, ker nase veže vodo. Pa še to, pijte mlačno vodo. Če ste jedli kaj mastnega se maščobe v mrzli vodi strdijo in so težje prebavljive. To velja predvsem za oljčno olje in svinjsko maščobo.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Peteršilj vsebuje veliko kalcija in več vitamina C, kot limona. Ker je vitamin C termolabilen, peteršilj, tako kot oljčno olje, za boljši okus dodajmo jedi tik pred serviranjem. Enako velja tudi za česen. Če ga boste dodali na koncu priprave jedi, boste ohranili njegov bogat okus in antiseptične učinkovine, ki jih vsebuje. Beljakovinska živila ne pregrevajmo preveč, ker so za naše telo tako pripravljena slabo prebavljiva in zakisajo naš organizem. Oljčno olje dodamo na koncu priprave jedi. Za pečenje uporabljajmo sezamovo olje, ker vsebuje sezamol (antioksidant) in je eno temperaturno najobstojnejših olj. Če vam je všeč bolj poseben okus, lahko na koncu jed posipate tudi z malo mletih sezamovih semen (gomaso). Sezamova semena vsebujejo izredno veliko mineralov (posebno kalcija) in balastnih snovi. Tako pripravljena jed je primerna tudi za diabetike, saj vsebuje vsa makro hranila, glikemični indeks krompirja (ogljiko hidratno živilo) pa smo znižali z dodatkom začimb, sezama in paprike, ki vsebujejo balastne ogljikove hidrate.

 

 

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor