Svinjska ribica v slivovi omaki
Svinjska ribica v slivovi omaki je jed, ki združuje sočnost mesa in bogatost sadnih okusov, kar jo naredi pravo poslastico za vsak praznik ali običajno kosilo. Slive dodajo sladko-kislo noto, ki se odlično poveže z nežnim mesom ter prinese posebno dimenzijo jedi.
Ta recept je enostaven za pripravo, a hkrati dovolj eleganten, da navduši tudi najzahtevnejše goste in z njim se lahko izkažete kot izjemen kuhar oz. kuharica.
Pripomočki za pripravo svinjske ribice
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za svinjsko ribico v slivovi omaki
Za 2 osebi:
- 400 g svinjske ribice (svinjski file)
- pol čebule
- žlica rjavega sladkorja
- žlička rdeče paprike
- 100 – 120 g suhih sliv
- ščep česna v prahu
- 3 dl kakovostnega rdečega vina (refošk, teran ali vranac)
- koruzni škrob za gostitev (po želji)
- sol in poper
- olivno olje
- 60 g masla za meso in 30 g masla za omako
- pire krompir za prilogo
Postopek priprave svinjske ribice v slivovi omaki
Svinjsko ribica vsaj 1 uro pred pečenjem vzamemo iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo. Na deski jo narežemo na 3 enakomerno kose, dobro solimo, popopramo in naoljimo.
Ponev dobro segrejemo in popečemo svinjsko ribico iz vseh strani (na vsaki strani približno 2 minuti). Ponve dodatno ne oljimo, saj je olje že na mesu.
Ko je meso popečeno, zmanjšamo temperaturo in dodamo kos masla. Ko se maslo stopi, ponev nagnemo in z žlico zalivamo mesto s stopljenim maslom še naslednje 2 minuti. Meso morda na tej točki ostati vidno rožnato v sredini.
Pečeno svinjsko ribico odstranimo iz posode na krožnik ali desko in ga pokrijemo z aluminijasto folijo, da počiva.
Sedaj se v isti posodi lotimo še slivove omake. Na drobni narežemo čebulo ter jo pripravimo na karamelizacijo. V ponev dodamo košček masla, narezano čebulo in rjav sladkor. Vse skupaj popečemo na srednjem ognju toliko časa, dokler se čebula ne obarva rjavo zapečeno.
Dodamo še rdečo papriko in suhe slike (lahko jih narežete ali pustite v kosu).
Vse skupaj zalijemo z rdečim vinom in na nizkem ognju kuhamo vsaj 10 minut.
Ko se vse skupaj pokuha v omako, jo precedimo, da odstranimo koščke čebule, ni pa nujno. Ob odstranitvi čebule bo omaka estetsko bolj dovršena. Slive vrnemo in po želji dodamo pol žlice koruznega škroba (gustina).
Ko je omaka gotova, vrnemo pečeno svinjsko ribico za 2 minute v slivovo omako in vse skupaj pokuhamo, da se okusi med seboj povežejo.
V vmesnem času skuhamo krompir in ga pretlačimo v pire krompir. Po želji pa lahko pripravite kakšno drugo prilogo kot so skutini štruklji ali popečena polenta. Pečeno svinjsko ribico na deski narežemo na 1 cm debele kose, znotraj morajo biti lepo rožnati, kar pomeni, da bo meso zelo sočno.
Na krožnik dodamo pire krompir, poleg zložimo pečeno svinjsko ribico in zalijemo s slivovo omako in jed je pripravljena. Uživajte v vsakem grižljaju, saj je ta kombinacija slive in svinjine pravo praznovanje okusov na vašem krožniku. Ne pozabite deliti tega recepta za svinjsko ribico v slivovi omaki s svojimi najdražjimi!