Špinačna lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Vsakdo zna skuhati testenine in popražiti zelenjavo. Nekoliko večji izziv pa je priprava jedi iz obojega, ki je okusna in hkrati privlačna za oko. Ena od možnosti, ki zadovolji še takega gurmana, je odlična špinačna lazanja.

Špinačna lazanja

Špinačna lazanja – pripomočki:

  • pekač (ali ognjevarna posoda) za lazanjo
  • 3 kozice (za bešamel, špinačo in paradižnikovo omako)
  • deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • metlica za stepanje
  • kuhalnica
  • žlica
  • strgalnik za sir
  • manjša skleda (za smetano in sir)

Špinačna lazanja – sestavine:

Lazanja

  • 250 g testenin za lazanje
  • 1 žlica oljčnega olja

 

Bešamel

  • 5 dl mleka (ali 3 dl mleka in 2 dl vode)
  • 60 g masla
  • 60 g moke
  • sol, poper

 

Špinačni nadev

  • 450 g zamrznjene špinače (ali 1 kg sveže)
  • 1 manjša čebula
  • 5 strokov česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • začimbe: muškatni orešček, sol, poper

Paradižnikova omaka

  • 2,5 dl paradižnikove omake (iz pelatov)
  • 1 večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • začimbe: peteršilj, lovorjev list, sol, poper

Premaz:

  • 70 g naribanega sira
  • 3 žlice kisle smetane
  • 3 žlice (naribanega) parmezana

 

Špinačna lazanja – priprava

Bešamel

V kozici raztopimo maslo. Prelijemo z mlačnim mlekom in vodo, med mešanjem stresemo moko. Neprestano mešamo, dokler ne zavre. Začinimo in pustimo kuhati 10-15 minut, vmes občasno premešamo. Če je bešamel pregost, mu dodamo še par žlic mleka.

Špinačna lazanja

Premaz

Nariban sir in in kislo smetano dobro premešamo in damo na stran.

Špinačna lazanja

Pripravimo dve kozici, eno večjo (za špinačo) in manjšo (za paradižnikovo omako).

V večjo vlijemo dve žlici oljčnega olja, v manjšo pa eno. Večjo kozico pristavimo na ogenj in segrejemo olje, dodamo večjo čebulo in nekaj minut pražimo. Ko čebula postekleni, dodamo česen in pražimo 5-10 minut na zmernem ognju. Dodamo špinačo (če uporabimo zamrznjeno) in pokrito na majhnem ognju kuhamo toliko časa, da se zmehča. Dodamo začimbe in naribamo muškatni orešček ter pokrito kuhamo še 5 minut.

Špinačna lazanja

Med tem pristavimo manjšo kozico na ogenj in v segreto oljčno olje stresemo večjo čebulo. Pražimo, dokler ta ne postekleni, nato dodamo nasekljane 3 stroke česna in pražimo še 5-10 minut na zmernem ognju. Vlijemo paradižnikovo omako, dodamo lovorjev list in 15 minut kuhamo na majhnem do zmernem ognju. Dodamo začimbe, rahlo premešamo in odstavimo.

Špinačna lazanja

S preostalim oljčnim oljem namažemo pekač oziroma ognjevarno posodo, v kateri bomo pripravili lazanjo. Lističe iz obeh strani premažemo z bešamelom in jih postavimo v pekač, nanje nadevamo špinačni nadev in prekrijemo z drugo plastjo z bešamelom premazanih lističev za lazanjo.

Špinačna lazanja

Na drugo plast vlijemo paradižnikovo omako in postopek ponovimo.

Špinačna lazanja

Zadnja plast so lističi lazanje, ki jih premažemo mešanico kisle smetane in sira.

Špinačna lazanja

Pekač postavimo v na 200°C ogreto pečico in pečemo 45 minut.

Špinačna lazanja

Nasvet
Za še boljši okus lahko lazanjo posujemo z ribanim parmezanom in dodamo žlico kisle smetane.

Pa dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor