Špageti ala Carbonara s porom in zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Špageti ala Carbonara, ki jih osvežimo in obogatimo z zelenjavo, na primer s porom, peteršiljem in vrtnimi zelišči, omamno dišijo in nam vzbujajo tek in poskrbijo za dobro prebavo.

Špageti ala Carbonara obogateni s porom in zelišči
Špageti ala Carbonara s porom in zelišči – pripomočki:

  • lonec za kuhanje špagetov
  • cedilo
  • nož in deska za rezanje
  • ponev
  • kuhalnica
  • skodelica in vilice za stepanje jajc
  • ribežen za parmezan

Špageti ala Carbonara s porom in zelišči – Sestavine:

(za 4 osebe)

  • 400 g špagetov poljubne debeline
  • Špageti ala Carbonara obogateni s porom in zelišči (6)1/4 masla
  • 200 g dobre šunke
  • pol glavice česna
  • 100 g parmezana ali zbrinca
  • 2 jajci
  • pol skodelice sladke smetane
  • 1 por
  • sol
  • poper
  • 3 vejice majarona ali origana
  • šopek peteršilja

Špageti ala Carbonara s porom in zelišči – priprava:

Špagete kuhamo v osoljeni vreli vodi 10 minut oziroma, da so še čvrsti.
V ponvi na ognju razpustimo maslo in dodamo na kocke narezano šunko in nasekljan česen. Prepražimo na hitro 3 do 5 minut. Dodamo narezan por.

Špageti ala Carbonara obogateni s porom in zelišči (3)

Medtem jajci ubijemo v skodelico in ju z vilico stepemo. Naribamo parmezan in nasekljamo svež peteršilj in majaron.

Kuhane, odcejene špagete stresemo v ponev, kjer pražimo šunko in por, premešamo in dodamo sladko smetano in parmezan ter premešamo. Nazadnje dodamo še stepeni jajci in mešamo, da zakrkneta.

Preden serviramo, potresemo še s peteršiljem in zelišči in takoj postrežemo.

Špageti ala Carbonara obogateni s porom in zelišči (2)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

MAJDA

Kuham z veseljem in dobro voljo, saj verjamem, da je čas, ko kuhamo in jemo koristno porabljen čas. Če v kuhanju in jedi uživamo, je to hkrati tudi sprostitev od vsakodnevnih stresnih obveznosti. Večinoma kuham jedi, ki jih lahko pripravimo hitro, a so vseeno zelo zdrave. Pomembne so le sestavine, ki jih uporabimo. Te naj bodo sezonske, torej tiste, ki rastejo v trenutnem obdobju in seveda iz bližnje okolice oziroma Slovenije. Če nimamo vrta, si enostavno naredimo »mini« zeliščni vrt kar na okenski polici. V zabojček posadimo vrtna zelišča, ki nam ugajajo in dišijo. Rada uporabljam vse vrste začimb, sveže in suhe, ki popestrijo vsakdanji jedilnik in pozitivno delujejo na prebavo in naše zdravje. Uživajmo v hrani, uživajmo življenje. Pa dober tek!

Dodaj odgovor