Slastni popečeni jajčevci
Print Friendly, PDF & Email

Priznam, nikoli nisem bila navdušenka nad jajčevci (ali bolj po domače: melancani). Vedno, ko sem na krožniku zagledala to vijolično-rjavo zelenjavo, sem bila slabe volje. No, včasih je mami uspelo, da sem jih nevede pojedla, ko jih je ocvrla v masi za dunajski zrezek in me s tem prelisičila.
Še vse do danes mi niso dišali, dokler nisem pred kratkim stala na tržnici pred celo mizo bohotnih jajčevcev, ki so me prav ‘luštno gledali’. In jaz sem jih gledala nazaj. Minilo je kar nekaj časa, potem pa sem se opogumila, vzela sadež v roke in ga plačala. Kar bo, pa bo, sem si rekla. Doma sem tuhtala kaj pa sedaj in me je kmalu prešinilo. In ta nakup je bil ena izmed najboljših odločitev, ker bodo jajčevci po tem receptu sedaj definitivno večkrat na meniju!

slastni popeceni jajcevci_11

Slastni popečeni jajčevci – pripomočki:

  • ponev
  • deska za rezanje
  • oster nož
  • posoda
  • vilice

Slastni popečeni jajčevci – sestavine

Za 1-2 osebi:

  • 1 jajčevec (310 g)
  • šop svežega peteršilja
  • 4 stroki česna
  • 8 žlic olivnega olja

Slastni popečeni jajčevci – priprava

Jajčevec dobro sperite pod vodo in ga položite na desko za rezanje. Odrežite mu sprednji in zadnji konec, ter ga z ostrim nožem razrežite na nekaj milimetrov debele kolobarje.

slastni popeceni jajcevci_1

V ponev zlijte nekaj žlic olja in ga segrejte.

slastni popeceni jajcevci_2

Zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in v ponev položite nekaj kosov jajčevca ter pustite par minut, da se pečejo.

slastni popeceni jajcevci_3

Vmes dobro nasekljajte česen in peteršilj.

slastni popeceni jajcevci_4 slastni popeceni jajcevci_6

Z vilico obrnite jajčevce v ponvi, ko sem vam zdijo dovolj zapečeni. Pustite še par minutk, da se prepečejo z druge strani in jih stresite v posodo, ki ste jo pripravili vnaprej.

slastni popeceni jajcevci_7

Postopek ponavljajte toliko časa, da porabite vse narezane kolobarje. Če se vam zdi, da ponev ni več mastna, vanjo vlijte še malo olja.

slastni popeceni jajcevci_8 slastni popeceni jajcevci_9

Ko spečete vse jajčevce in ste jih stresli v posodo, dodajte nasekljan česen in peteršilj ter jih polijte s preostalimi žlicami olja.

slastni popeceni jajcevci_10

Dobro premešajte in jed je gotova.

slastni popeceni jajcevci_13

Slastni popečeni jajčevci se lahko jedo tako topli kot hladni. Jedem jih lahko dodate kot prilogo ali pa jih imate namesto solate.

Sama na isti način popečem tudi bučke. Še najbolj pa mi tekne zdrava kombinacija obeh.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor