Slastni pečeni njoki
Skoraj ni človeka, ki ne bi maral krompirja, zlasti njokov. Največkrat jih kupimo, saj mislimo, da je njihova priprava preveč zapletena. Ni res – njoke lahko naredimo preprosto in v naprej ter jih zamrznemo in še večkrat uporabimo. To je praktičen recept za odlične pečene njoke, lahko pa jih pustimo v fazi kuhanja in dobimo kuhane. Lahko jih postrežemo kot prilogo ali pa jemo tudi samostojno, saj so zelo nasitni in okusni.
Pečeni njoki – pripomočki:
- kozico za kuhanje krompirja
- prostor za gnetenje in valjanje testa (lahko tudi kuhinjskega robota)
- pekač
- peka papir
Pečeni njoki – sestavine:
- 1 kg krompirja
- 200 g gladke in 100 g ostre bele pšenične moke
- 1 jajce
- eno zvrhano kavno žličko soli
- ščepec muškatnega oreščka
- jušno žlico olja
Pečeni njoki – priprava:
Najprej skuhamo krompir, ki smo ga predhodno olupili in ga pretlačimo. Pretlačen krompir damo v posodo in vanjo dodamo še sol, jajce ter muškatni orešček. Premešamo in gnetemo lahko ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.
Postopoma dodajamo moko in iz testa na pomokani površini oblikujemo nekakšno kroglo.
Zdaj lahko testo razdelimo na več delov in iz vsakega oblikujemo podolgovato “kačo”.
Testo zdaj razrežemo na koščke in iz vsakega s pomočjo rok oblikujemo daljše njoke. Njoke v tej fazi lahko postavite na pladenj in daste v zamrzovalnik za kakšno uro. Nato vsakega posebej odstranite s pladnja in jih dajete v vrečke za zamrzovanje. Tako zamrznjeni njoki so takoj pripravljeni za fazo kuhanja, ki sledi.
Medtem zavremo vodo, ki smo jo predhodno posolili, in v krop previdno polagamo njoke. Ko so njoki kuhani, se dvignejo na površino vode.
Kuhane njoke damo ven na krožnik. V tej fazi imamo že kuhane njoke, ki jih že lahko postrežemo kot prilogo.
Toda neprimerljivo boljši so (za)pečeni njoki. Da bi dobili slastne pečene njoke, moramo pečico ogreti na 190 stopinj in vanjo postaviti njoke, ki smo jih predhodno dali na masten peka papir. Pečemo jih okrog 30 minut oz. dokler ne dobijo rahle skorjice.
Tako pripravljeni njoki so zelo slastni, res vrhunskega okusa in nepogrešljiva priloga v kuhinji. Njihova priprava je praktična tudi zato, ker jih lahko zamrznete in uporabite za več obrokov.
Dober tek!