Slastni pečeni njoki
Print Friendly, PDF & Email

Skoraj ni človeka, ki ne bi maral krompirja, zlasti njokov. Največkrat jih kupimo, saj mislimo, da je njihova priprava preveč zapletena. Ni res – njoke lahko naredimo preprosto in v naprej ter jih zamrznemo in še večkrat uporabimo. To je praktičen recept za odlične pečene njoke, lahko pa jih pustimo v fazi kuhanja in dobimo kuhane. Lahko jih postrežemo kot prilogo ali pa jemo tudi samostojno, saj so zelo nasitni in okusni.

slastni peceni njoki

Pečeni njoki – pripomočki:

  • kozico za kuhanje krompirja
  • prostor za gnetenje in valjanje testa (lahko tudi kuhinjskega robota)
  • pekač
  • peka papir

Pečeni njoki – sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 200 g gladke in 100 g ostre bele pšenične moke
  • 1 jajce
  • eno zvrhano kavno žličko soli
  • ščepec muškatnega oreščka
  • jušno žlico olja

Pečeni njoki – priprava:

Najprej skuhamo krompir, ki smo ga predhodno olupili in ga pretlačimo. Pretlačen krompir damo v posodo in vanjo dodamo še sol, jajce ter muškatni orešček. Premešamo in gnetemo lahko ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.

slastni peceni njoki

Postopoma dodajamo moko in iz testa na pomokani površini oblikujemo nekakšno kroglo.

slastni peceni njoki

Zdaj lahko testo razdelimo na več delov in iz vsakega oblikujemo podolgovato “kačo”.

slastni peceni njoki

Testo zdaj razrežemo na koščke in iz vsakega s pomočjo rok oblikujemo daljše njoke. Njoke v tej fazi lahko postavite na pladenj in daste v zamrzovalnik za kakšno uro. Nato vsakega posebej odstranite s pladnja in jih dajete v vrečke za zamrzovanje. Tako zamrznjeni njoki so takoj pripravljeni za fazo kuhanja, ki sledi.

slastni peceni njoki

Medtem zavremo vodo, ki smo jo predhodno posolili, in v krop previdno polagamo njoke. Ko so njoki kuhani, se dvignejo na površino vode.

slastni peceni njoki

Kuhane njoke damo ven na krožnik. V tej fazi imamo že kuhane njoke, ki jih že lahko postrežemo kot prilogo.

slastni peceni njoki

Toda neprimerljivo boljši so (za)pečeni njoki. Da bi dobili slastne pečene njoke, moramo pečico ogreti na 190 stopinj in vanjo postaviti njoke, ki smo jih predhodno dali na masten peka papir. Pečemo jih okrog 30 minut oz. dokler ne dobijo rahle skorjice.

slastni peceni njoki

Tako pripravljeni njoki so zelo slastni, res vrhunskega okusa in nepogrešljiva priloga v kuhinji. Njihova priprava je praktična tudi zato, ker jih lahko zamrznete in uporabite za več obrokov.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor