Slasten čičerikin golaž
Print Friendly, PDF & Email

Tale krožnik vas bo sigurno prepričal, saj je poln zelenjave in neverjetnih okusov!

Veganska jed, ki nasiti. Namesto klasične ‘golaž priloge’ pa tokrat brokoli za dodaten boost zdravja!

Čičerika je ena tako krasna stvar, da sploh ne znam povedat. Milega okusa, polna zdravja. Vsebuje namreč 25% beljakovin in 60% ogljikovih hidratov, bogata z železom, fosforjem, cinkom, vitamini A, B1, B2, B3, C, D in E. Prehranske vlaknine pospešujejo prebavo in vežejo strupe iz črevesja.

Toliko razlogov za, da tole preprosto morate poizkusiti!

slasten-čičerikin-golaž7

Slasten čičerikin golaž – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • lonec 2x
  • kuhalnica
  • cedilo
  • skodelica
  • žlica

Slasten čičerikin golaž – sestavine:

  • ena manjša skodelica čičerike
  • 3 žlic olivnega olja
  • 1 srednje velik por
  • 2-3 večje korenčke
  • 4-5 žlic paradižnikove omake (spasirani začinjeni pelati, namesto tega lahko tudi 2 žlici paradižnikove mezge)
  • voda po potrebi
  • 1 manjša glava brokolija

Začimbe:

  • sol
  • poper
  • kurkuma
  • rdeča paprika
  • bazilika
  • svež peteršilj

Gostilo:

  • 1 žlička koruznega škroba
  • 1 dl vode
Priprava čičerike
Suho čičeriko je potrebno namočiti čez noč, idealno je če vodo vmes enkrat zmenjamo. Zjutraj čičeriko splaknemo in skuhamo do mehkega. Za mero vzamemo 1dl skodelico suhe čičerike, saj se bo med namakanjem precej ‘napihnila’. Namakanje oživi to prelestno stročnico in odstrani škodljive snovi.

Slasten čičerikin golaž – postopek:

Por in korenček narežemo na kolobarje. Pristavimo srednje velik lonec z vodo in ‘nacvetkamo’ brokoli.

V ponev nalijemo olivno olje in na srednjem ognju malo popražimo por.

slasten-čičerikin-golaž1

Dodamo korenček in pražimo nekaj minut.

slasten-čičerikin-golaž2

Dodamo vse začimbe in na hitro pomešamo, da zadiši. Nekje vmes nam je voda v loncu že zavrela. Skuhamo brokoli – naj bo še čvrst, kuhamo največ 10 minut. Lahko ga pustimo v vodi, da ostane topel.

slasten-čičerikin-golaž3

Dodamo kuhano čičeriko, paradižnikovo omako in malo vode.

slasten-čičerikin-golaž4 slasten-čičerikin-golaž5

Kuhamo okoli 20 do 30 minut. Vmes dolivamo vodo po potrebi.

Proti koncu kuhanja dodamo škrob zmešan z vodo, da se omaka malo zgosti in potresemo s svežim peteršiljem.

Slasten-čičerikin-golaž

Odcedimo brokoli. Ker smo ga kuhali v vodi brez soli, ga čisto narahlo posolimo, ko je že na krožniku.

slasten-čičerikin-golaž6

Postrežemo takoj in uživamo.

Dober tek!

 

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Adriana

Sem Adriana, mama, partnerica in strastna kuharica. Z največjo vnemo se lotim kuhe in peke tradicionalnih receptov v svojih veganskih in (v zadnjem času tudi vse več) brezglutenskih verzijah, a rada tudi eksperimentiram, zato v moji kuhinji nemalokrat nastane kakšno čudo, ki ponavadi preseneti v okusu in izgledu (pozitivno, seveda). Z vami želim deliti svoje stvaritve, veganske, zdrave in polne ljubezni. Upam, da se mi pridružite v kuhinji in preizkusite kakšen recept!

Dodaj odgovor