Slasten čičerikin golaž
Tale krožnik vas bo sigurno prepričal, saj je poln zelenjave in neverjetnih okusov!
Veganska jed, ki nasiti. Namesto klasične ‘golaž priloge’ pa tokrat brokoli za dodaten boost zdravja!
Čičerika je ena tako krasna stvar, da sploh ne znam povedat. Milega okusa, polna zdravja. Vsebuje namreč 25% beljakovin in 60% ogljikovih hidratov, bogata z železom, fosforjem, cinkom, vitamini A, B1, B2, B3, C, D in E. Prehranske vlaknine pospešujejo prebavo in vežejo strupe iz črevesja.
Toliko razlogov za, da tole preprosto morate poizkusiti!
Slasten čičerikin golaž – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- ponev
- lonec 2x
- kuhalnica
- cedilo
- skodelica
- žlica
Slasten čičerikin golaž – sestavine:
- ena manjša skodelica čičerike
- 3 žlic olivnega olja
- 1 srednje velik por
- 2-3 večje korenčke
- 4-5 žlic paradižnikove omake (spasirani začinjeni pelati, namesto tega lahko tudi 2 žlici paradižnikove mezge)
- voda po potrebi
- 1 manjša glava brokolija
Začimbe:
- sol
- poper
- kurkuma
- rdeča paprika
- bazilika
- svež peteršilj
Gostilo:
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 dl vode
Slasten čičerikin golaž – postopek:
Por in korenček narežemo na kolobarje. Pristavimo srednje velik lonec z vodo in ‘nacvetkamo’ brokoli.
V ponev nalijemo olivno olje in na srednjem ognju malo popražimo por.
Dodamo korenček in pražimo nekaj minut.
Dodamo vse začimbe in na hitro pomešamo, da zadiši. Nekje vmes nam je voda v loncu že zavrela. Skuhamo brokoli – naj bo še čvrst, kuhamo največ 10 minut. Lahko ga pustimo v vodi, da ostane topel.
Dodamo kuhano čičeriko, paradižnikovo omako in malo vode.
Kuhamo okoli 20 do 30 minut. Vmes dolivamo vodo po potrebi.
Proti koncu kuhanja dodamo škrob zmešan z vodo, da se omaka malo zgosti in potresemo s svežim peteršiljem.
Odcedimo brokoli. Ker smo ga kuhali v vodi brez soli, ga čisto narahlo posolimo, ko je že na krožniku.
Postrežemo takoj in uživamo.
Dober tek!