Skutne krpice s slanino – halušky
Print Friendly, PDF & Email

Skutne krpice s slanino-halušky so odlična izbira za vse ljubitelje močnatih jedi. Jed izvira iz Madžarske. Skuta, doma narejene krpice in slanina, kot glavne sestavine, vse skupaj pa hitro zapečeno v pečici, ustvarijo krasno kosilo ali pa večerjo. Zraven postrežemo le še listnato solato. Ali pa katero drugo po lastnem izboru.

Pripomočki za pripravo skutnih krpic s slanino – halušky

  • skleda za pripravo testa
  • vilice
  • kuhinjska krpa
  • skleda za pripravo nadeva
  • žlica
  • deska
  • nož
  • valjar
  • kolesce za razrez
  • pekač dimenzije 27cm x 19cm
  • manjša ponev za praženje slanine
  • večja ponev
  • kozica za kuhanje krpic
  • cedilo
  • lopatka

Sestavine za pripravo skutnih krpic s slanino –  halušky

Za 4 osebe.

za testo

  • 300 g večnamenske moke
  • 3 jajca
  • ščep soli
  • 1-2 žlici vode
  • nekaj moke za pomokanje delovne površine

za nadev

  • 250 g skute
  • 200 g jogurta z večjo vsebnostjo maščobe (grški)
  • ščep soli

in še

  • 100 g slanine (dimljena)
  • 50 g masla
  • voda za kuhanje krpic
  • žlička masla za premaz pekača

Postopek priprave skutnih krpic s slanino – halušky

Najprej pripravimo testo. V skledo nasujemo potrebno količino moke, dodamo ščep soli in ubijemo tri jajca. Dodamo še žličko do dve vode. To bi moralo ravno prav ustrezati, da vgnetemo testo. Najprej na grobo premešamo z vilicami, potem pa dokončno oblikujemo z rokama. Testo pustimo počivati 1 uro na sobni temperaturi pokrito s kuhinjsko krpo. Ko pripravljamo krpice, s tem mislimo testo za testenine, le da jih odrežemo v obliki majhnih pravokotnikov.

Med počitkom testa v manjši skledi zamešamo nadev, ki je sestavljen iz skute in polnomastnega jogurta. Jaz sem uporabila grški jogurt. Rahlo solimo. V raznih izpeljankah receptov se velikokrat uporablja namesto jogurta, kisla smetana.

Pripravimo si tudi slanino. Manjšo ponev pristavimo na kuhinjsko ploščo in popražimo slanino brez dodajanja olja. Slanino predhodno narežemo na majhne kocke.

Ko se testo spočije, pomokamo delovno površino in ga zelo na tanko z valjarjem razvaljamo. Izrežemo na majhne pravokotnike.

Pristavimo vodo za kuhanje skutnih krpic s slanino – halušky. Malenkost solimo. Ko voda zavre, stresemo krpice v krop in kuhamo na srednjem ognju 3-4 minute. Odcedimo.

Pristavimo večjo ponev in razpustimo 50 g masla. V ponev stresemo kuhane krpice in jih dvakrat obrnemo z lopatko, da se prevlečejo z maslom. Maslo v tej točki lahko nadomestimo z mastjo.

Pripravimo si pekač, ki ga rahlo premažemo z maslom in nadevamo najprej s krpicami, potem dodamo tretjino nadeva, ponovno nanizamo krpice in tretjino nadeva in še enkrat krpice in še zadnjo tretjino nadeva, torej trikrat ponovimo. Na koncu potresemo s praženo slanino.

Pečemo 15-20 minut na 175 stopinj Celzija. Pečico predhodno segrejemo. Medtem si pripravimo še solato in pokličemo družinske člane h kosilu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor