Skutini žličniki
Skutini žličniki so dobrota, ki jo je pripravljala moja mama, ko sem bila še otrok. Vedno sem se znova in znova veselila teh žličnikov, ki ne potrebujejo nič drugega kot le ščepec parmezana zato, da so odlični. Krasno pa se podajo tudi h kakšni omaki ali mesom. Preiskusite jih in verjemite mi, ne bo vam žal!
Pripomočki za pripravo skutinih žličnikov:
- posoda za kuhanje
- žlica
- posoda za mešanje
Sestavine za pripravo skutinih žličnikov:
(za 2 osebi)
- 75 g masla
- 300 g skute
- ščepec soli
- 4 žlice moke
- 8 žlic pšeničnega zdroba
- 2 jajci
- po želji parmezan
Postopek priprave skutinih žličnikov:
Maslo stopimo na ognju.
V posodo postavimo skuto in jo solimo.
Rumenjake ločimo od beljakov. Skuto pomešamo z rumenjaki. Beljake bomo potrebovali na koncu.
Dodamo še stopljeno maslo in dobro premešamo.
V manjši posodi zmešamo moko in pšenični zdrob.
Moko in pšenični zdrob bomo dodali skuti in dobro premešali.
Maso dobro premešamo.
Na koncu dodamo še beljak in še enkrat dobro premešamo.
Pustimo počivati pol ure, da se pšenični zdrob napihne.
Masa je sedaj pripravljena za kuhanje. Na ogenj postavimo vodo in počakamo, da zavre. Nato jo solimo. S pomočjo žlice pripravimo žličnike in jih takoj spustimo v slan krop.
Skutine žličnike kuhamo 10 minut. Nato jih odcedimo in jih postavimo v posodo v katero smo predhodno dali nekaj masla. To pa zato, da se med seboj ne primejo.
Tako, skutini žličniki so sedaj pripravljeni. Priporočam vam, da jih ponudite kot prilogo govejim zrezkom v naravni omaki. Odlični so tudi sami, posuti samo s parmezanom.
Dober tek!