Sezamova polivka z listnatim ohrovtom
Sezamova polivka je enostavna in izredno hitro pripravljena. Uporabim jo za več jedi, največkrat pa jo uporabim pri listnatem ohrovtu. Ta vrsta ohrovta, znanega tudi kot kale, nima posebej močnega ali prijetnega okusa, ker pa je zdrav in enostaven za vzgojo, ga večkrat pripravim s sezamovo polivko. Polivka močno izboljša okus in se poda k najrazličnejšim jedem. Njen okus zelo paše h pire krompirju, dobra pa bo tudi z rižem, kus kusom, piro ali čem drugim. Sicer pa priloga včasih sploh ni potrebna, saj je polivka zaradi sezama tudi nasitna.
Pripomočki za sezamovo polivko z listnatim ohrovtom
- deska za rezanje
- nož
- metlica za mešanje
- žlica
- kuhalnica
- ponev ali vok
- kozica
Sestavine za sezamovo polivko z listnatim ohrovtom
Sestavine zadostujejo za dve osebi
Za ohrovt:
- listnati ohrovt (lahko nadomestimo tudi z zeljem, kodrolistim ohrovtom ali čem drugim)
- čebula (manjša do srednje velika)
- česen, 4 stroki
- olje
- sol
- poper
Za sezamovo polivko:
- tahini (pasta iz mletega sezama in sezamovega olja), 3 zvrhane žlice
- sojina omaka, ena do dve žlici
- med ali agavin sirup, dve žlici ali manj
- sok ene limone
- voda
Kot priloga se k polivki lepo poda pire krompir, lahko pa pripravimo tudi riž, kus kus, ajdo, piro …
Sezamova polivka z listnatim ohrovtom – postopek:
Ohrovt umijemo in narežemo na trakove. Česen in čebulo sesekljamo.
V vročo ponev zlijemo dve do tri žlice olja, ki je lahko sončnično ali repično, še bolje pa olivno. Ko se segreje, dodamo čebulo in solimo. Ko je čebula rahlo zmehčana, dodamo česen, za njim pa ohrovt.
Ohrovt se močno skrči, zato ga kar pogumno dodajmo v ponev. Najprej ponev pokrijemo s pokrovom in malo počakamo, da se posede. Potem rahlo mešamo. Če na ohrovtu ni bilo dovolj vode, jo kakšno žlico lahko tudi dodamo. Sicer pa dodamo še poper, če želimo lahko dodamo tudi kakšno drugo začimbo po okusu. Ko je ohrovt zmehčan, je jed pripravljena. Postopek lahko traja nekaj minut, vendar običajno ne več, kot deset.
Med tem pripravimo polivko. Ker je zelo hitro pripravljena, je ne pripravimo v naprej, saj bi se vmes že pohladila.
V kozico damo tahini, med oziroma agavin sirup, vodo in limonin sok. Če sveže limone nimamo pri roki, lahko uporabimo tudi nadomestek. Sojine omake so različne, nekatere so zelo slane in močnega okusa, zato jo sprva dodamo manj, kasneje pa jo po okusu še dodajamo.
Tahini in med/agavin sirup odmerjamo po žlicah, kasneje lahko še dodajamo. Odvisno, koliko polivke želimo, nekateri jo imajo radi več, nekateri manj. Upoštevamo, da se bo med še utekočinil. Če je polivka bolj redka, dodamo tahini, če je pregosta, dodamo vodo. Ko se ohlaja, se polivka tudi rahlo zgosti.
Kozico segrevamo na rahlem ognju in ob tem sestavine mešamo z metlico za mešanje. Ko vsebina postane homogena in je segreta do brbotanja, je polivka pripravljena.
Ohrovt serviramo na krožnik, dodamo prilogo in prelijemo s polivko. Če ne uporabljamo priloge, polivko prelijemo čez ohrovt in vse skupaj premešamo.
Dober tek!