Rolada iz mletega mesa s sirom in blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Rolada iz mletega mesa s sirom in blitvo je pravzaprav pečenka iz mletega mesa. Dodatek sira in blitve pa k celotnemu okusu in izgledu takšne pečenke iz mletega mesa dodata nekaj več. In čeprav se morda zdi, da je priprava težavna, je vse skupaj veliko lažje kot se pa zdi na prvi pogled.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-15

Pripomočki za pripravo rolade iz mletega mesa s sirom in blitvo:

  • alu folija (cca. 50 cm)
  • poljuben pekač z višjim robom
  • ribežen
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • skleda
  • cedilo
  • štedilnik, pečica
  • jedilna žlica
  • deska
  • prijemalka

Sestavine za rolade iz mletega mesa s sirom in blitvo

Za 4 osebe:

  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 250 g blitve (ali špinače)
  • 150 g sira (v mojem primeru edamec)
  • 1/2 čajne žličke mlete dimljene sladke rdeče paprike (lahko tudi navadna)
  • ščepec mletega česna (ali na drobno nasekljan strok svežega)
  • 1 jedilna žlica peteršilja (svež ali posušen)
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • olje

Postopek priprave rolade iz mletega mesa s sirom in blitvo:

Na štedilnik pristavimo posodo z vodo in počakamo da zavre. Priklopimo pečico na 170 °C (ventilacijska pečica). V večjo skledo stresemo mleto mešano meso in mu dodamo začimbe. Dobro premešamo in pustimo, da se meso in začimbe povežejo med seboj.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-2

Ko voda zavre, jo rahlo solimo in vanjo damo blitvo. Na hitro jo pokuhamo (cca. 1 minuta), nato pa jo odcedimo in splaknemo pod hladno vodo, da ohrani lepo zeleno barvo. Pustimo, v cedilu, da se bo dobro odcedila.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-3

Sir naribamo, pripravimo pa si tudi alu folijo – cca. 50 cm dolg konec, ki si ga pripravimo na delovni pult in ga naoljimo z oljem. Nato na alu folijo stresemo že začinjeno mleto meso in ga v obliki pravokotnika enakomerno razporedimo po alu foliji. Čez meso potresemo nariban sir, čez sir pa razporedimo pokuhana stebla blitve.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-4

Sedaj je čas, da zavijemo rolado iz mletega mesa s sirom in blitvo. To storimo tako, da si pomagamo kar z alu folijo (podobno kot pri zavijanju npr. potice), s katero nežno privzdigujemo maso za rolado iz mletega mesa in vse skupaj zvijemo v rolado. Na koncu rolado iz mletega mesa s sirom in blitvo zavijemo v alu folijo. V kolikor bi se izkazalo, da je vaš konec folije premajhen, odtrgajte še dodaten konec, ki ga denete čez v folijo že zavito rolado.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-5

Položimo v pekač in damo peči v že ogreto pečico. Pečemo 30 minut, nato pa rolado iz mletega mesa s sirom in blitvo s pomočjo prijemalke obrnemo okoli in pečemo še na drugi strani še nadaljnjih 30 minut. Torej je skupni čas pečenja 60 minut.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-6

Ko je rolada iz mletega mesa pečena, jo vzamemo iz pečice, jo postavimo na desko za rezanje in jo pustimo nekaj minut (cca.5 minut), da se malo ohladi. Nato jo previdno odvijemo (pazite, vroče je!) in narežemo na poljubno široke kose.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-14

Tako rolada iz mletega mesa s sirom in blitvo je pripravljena, da jo skupaj s poljubno prilogo postrežemo za kosilo.

rolada-iz-mletega-mesa-s-sirom-in-blitvo-1

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor