Rižota z melono, kozicami in špekom
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z melono, kozicami in špekom združuje tri okuse, ki jih mogoče na “prvo žogo” ne bi pomešali med seboj. Vendar skupaj naredijo to jed enkratno, okusno, rahlo sladko zaradi melone in kozarčka Prosecca, ki ga dodamo med kuhanjem riža. Po končanem kuhanju pa košček masla in parmezan, ki ju vmešamo, dodata jedi kremasto noto, ki pa ne deluje “težko” temveč poskrbi, da jed postane prave teksture. Ravno prav gosta.

Pripomočki za pripravo rižote z melono, kozicami in špekom

  • deska
  • nož
  • večja ponev
  • kuhalnica
  • lopatka
  • strgalo
  • manjša ponev za praženje špeka
  • več manjših posodic za pripravo sestavin
  • krožnik

Sestavine za pripravo rižote z melono, kozicami in špekom

Za 4 osebe:

  • 350 g riža arborio
  • 1 kg melone
  • 1 šalotka
  • 60 g masla
  • 1,5 dl Prosecca (lahko tudi katerokoli drugo penino)
  • 1,5 dl vode/lahko zelenjavna jušna osnova
  • 200 g kozic
  • 80 g naribanega parmezana
  • 80 g špeka (lahko tudi dimljenega pršuta)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • poper
Opomba
Špek je del sušenega, okajenega svinjskega stegna. V Italiji je pogosto uporabljen. Gre za mesnino, podobno štajerski šunki (okajen pršut).

Priprava rižote z melono, kozicami in špekom

Najbolje je, da rižoto z melono, kozicami in špekom začnem kuhati tako, da si pripravimo vse sestavine. Na drobno sesekljamo šalotko, na kocke narežemo melono, naribamo sir ter pripravimo kozice, maslo, špek in penino.

V manjši ponvi prepražimo špek, ki ga pred tem narežemo na manjše trakove. Prepraženega prestavimo na krožnik, kjer počaka, da se rižota skuha.

Pripravo rižote z melono, kozicami in špekom nadaljujemo tako, da v večji ponvi razpustimo 30 g masla (preostalo maslo pustimo za na konec, da ga vmešamo v skuhano rižoto) in 3 žlice oljčnega olja. Obe maščobi segrejemo in na njima prepražimo šalotko. Nato dodamo riž, ki ga 2 minuti pražimo, da postekleni in zalijemo z 1,5 dl Prosecca. V tem koraku sem Prosecco zamenjala s penino Jeruzalem.

Kuhamo, da tekočina spari in dodamo melono. Po 4-5 minuta dodamo kozice. Rižoto večkrat premešamo in dodajamo vodo po potrebi, dokler riž ni skuhan do “čvrstega”.

Ko je jed kuhana, dodamo preostalo maslo in nariban parmezan, dobro premešamo in pokrijemo za 2 minuti. Čisto na koncu priprave rižote z melono, kozicami in špekom, dodamo še prepražen špek. Nekaj ga vmešamo, nekaj pa lahko položimo na vrh postrežene rižote, kot dekoracijo.

Pripravljeno jed postrežemo takoj, saj riž s časom vsrka tekočino in postane presuh. Jaz sem ga postregla še z dvema črnima olivama in ščepcem drobno narezanega peteršilja. Pripravo jedi toplo priporočam vsem, ki si upajo poskusiti nekaj novega. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor