Rižota s porom
Rižota s porom je jed, ki jo hitro in enostavno pripravimo, z malo sestavinami. Zagotavlja nam odlično, lahko kosilo. Ena ideja več za brezmesen obrok. Sicer sta pa glavna igralca tukaj por in riž. Okus zaokroži parmezan, ki ga dodamo, ko je jed že skuhana.
Pripomočki za pripravo rižote s porom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo rižote s porom
za 3 osebe
- 400 g pora
- 35 g masla
- 2 vejici divjega česna (ni nujno), kot izbira 2 stroka navadnega česna
- 200 g riža arborio
- 50 g parmezana
- sol
- bel poper
Postopek priprave rižote s porom
Por operemo, očistimo morebitne zemlje in steblo razrežemo po dolgem dvakrat, nato še na drobnejše koščke, približno pol centimetra.
Na kuhalno ploščo postavimo kozico, v kateri bomo pripravljali rižoto s porom. Vanjo položimo maslo in ga raztopimo. Dodamo por. Pražimo par minut, nato dodamo narezan divji česen, če ga slučajno imamo. Opcija sta tudi 2 stroka navadnega česna. Solimo in pražimo še nekaj minut.
Nato dodamo riž in zalivamo z vodo. V bistvu klasično skuhamo rižoto. Tik preden je dokončano, dodamo še nariban parmezan ter bel poper in premešamo. V kozici pustimo 2 minuti, da riž postane kremast.
Jed je pripravljena. Postreči moramo takoj, v nasprotnem primeru riž posrka vso tekočino in rižota s porom postane suha. Jaz sem postregla z domačim radičem. Naj tekne!