Rižota parmezana
Print Friendly, PDF & Email

Rižota parmezana oziroma rižota s parmezanom je italijanska jed, ki jo predvsem jedo na severu Italije. Zelo enostaven krožnik z bogatim okusom bo popestril vsak jedilnik. Ni potrebnih veliko sestavin za pripravo rižote parmezana, kljub temu že vrsto let je povsod znan in priljubljen tako imenovani Risotto alla parmigiana.

Rizota parmezana (13)

Pripomočki za pripravo rižote parmezana:

  • rezalna deska
  • ribežen
  • posoda za kuhanje
  • kuhalnica
  • nož
  • čajna skodelica
  • zajemalka

Sestavine za pripravo rižote parmezana

(za 2 osebi)

Postopek priprave rižote parmezana:

Česen sesekljamo na zelo majhne koščke.

Rizota parmezana (1)Položimo ga v posodo kjer bomo kuhali riž in ga, na 30 g stopljenega masla, pražimo nekaj minut.

Rizota parmezana (4)Medtem ko pražimo česen v večji posodi pripravimo domačo zelenjavno jušno osnovo s katero bomo polivali rižoto parmezana. Na česen stresemo riž in ga pražimo nekaj minut.

Rizota parmezana (6)Sedaj bomo pričeli z dolivanjem domače jušne osnove, samo po eno zajemalko. Ko voda pokuha dodamo drugo in tako naprej dokler ne bo riž kuhan. Če boste uporabili basmati in divji riž se bo kuhal približno 15 minut.

Sedaj bomo naribali parmezan.

Rizota parmezana (5)Ko je riž kuhan bomo vanj stopili 30 g masla in parmezan. Na hitro vse skupaj premešamo.

Rizota parmezana (12)Pazimo, da rižoto parmezana serviramo toplo, saj se drugače sir strdi in okus ni ta pravi.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :)Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor