Rižota parmezana
Rižota parmezana oziroma rižota s parmezanom je italijanska jed, ki jo predvsem jedo na severu Italije. Zelo enostaven krožnik z bogatim okusom bo popestril vsak jedilnik. Ni potrebnih veliko sestavin za pripravo rižote parmezana, kljub temu že vrsto let je povsod znan in priljubljen tako imenovani Risotto alla parmigiana.
Pripomočki za pripravo rižote parmezana:
- rezalna deska
- ribežen
- posoda za kuhanje
- kuhalnica
- nož
- čajna skodelica
- zajemalka
Sestavine za pripravo rižote parmezana
(za 2 osebi)
- 1 čajna skodelica basmati riža
- 1 čajna skodelica divjega riža
- 2 stroka česna
- 60 g masla
- 100 g parmezana
- 500 ml domače zelenjavne jušne osnove
Postopek priprave rižote parmezana:
Česen sesekljamo na zelo majhne koščke.
Položimo ga v posodo kjer bomo kuhali riž in ga, na 30 g stopljenega masla, pražimo nekaj minut.
Medtem ko pražimo česen v večji posodi pripravimo domačo zelenjavno jušno osnovo s katero bomo polivali rižoto parmezana. Na česen stresemo riž in ga pražimo nekaj minut.
Sedaj bomo pričeli z dolivanjem domače jušne osnove, samo po eno zajemalko. Ko voda pokuha dodamo drugo in tako naprej dokler ne bo riž kuhan. Če boste uporabili basmati in divji riž se bo kuhal približno 15 minut.
Sedaj bomo naribali parmezan.
Ko je riž kuhan bomo vanj stopili 30 g masla in parmezan. Na hitro vse skupaj premešamo.
Pazimo, da rižoto parmezana serviramo toplo, saj se drugače sir strdi in okus ni ta pravi.
Dober tek!