Riž s piščancem in zelenjavo – pečen v pečici
Jed z rižem in/ali zelenjavo, piščancem – in nato pripravljeno v pečici, pozna večina sveta, pod različnimi imeni. Dodajajo se različne začimbe, različni dodatki. Meni pa se zdi, da ta jed vedno uspe! Vedno jo vsi radi pojemo, za kuharja pa je priprava povsem enostavna.
Pripomočki za riž s piščancem in zelenjavo – pečen v pečici:
- pečica
- pekač s pokrovom ali alu folija
Sestavine za riž s piščancem in zelenjavo – pečen v pečici:
Za 4 osebe:
- 300 g piščančjega mesa
- 300 g riža
- 2 korenčka (120 g)
- 2 čebuli (100 g)
- 2 večja paradižnika ali 200 ml paradižnikove mezge
- 2 mladi bučki (150 g)
- 4 stroki česna
- 1 žlička paprike v prahu
- 1/2 žličke bazilike ali peteršilja
- 500 ml jušne osnove ali vode, ki ji dodamo žlico domače vegete
- sol
- poper
- 2 žlici olja
Postopek za riž s piščancem in zelenjavo – pečen v pečici:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Najprej piščančje meso narežemo na poljubne koščke in jih na olju, na višji temperaturi, popečemo do zlato rjave barve. Predevamo na krožnik.
Sedaj narežemo čebulo in korenček na kolobarje, papriko na trakove, česen na tanke lističe in jo v ponvi, kjer smo pekli meso, na hitro popečemo. Največ 2 minuti.
Dodamo na kolobarčke narezano bučko ter riž (ki smo ga pred tem dobro sprali pod tekočo vodo in odcedili) ter pražimo vse skupaj še 2 minuti. Nato dodamo na drobno narezan paradižnik ali paradižnikovo mezgo, sol, poper, mleto rdečo papriko, baziliko ali peteršilj in zalijemo z jušno osnovo ali vodo, ki smo ji dodali domačo vegeto.
Vse to zavremo ter prelijemo v pekač, primeren za peko v pečici. Dodamo popečeno meso, premešamo ter damo pekač v hladno pečico. Pekač naj ima pokrov. Če pokrova nimamo, si pomagamo z aluminijasto folijo, s katero prekrijemo posodo.
Piščančjo rižoto pečemo 40 minut v klasični ali ventilacijski pečici na 190 °C.
Zadnjih 5 minut pečenja pekač odkrijemo, da se zgornja plast čisto rahlo zapeče.
Riž s piščancem in zelenjavo – pečen v pečici, postrežemo s porcijo sezonske solate. Jed pa lahko obogatimo še s kakšno pekočo čilijevo omako.
Dober tek 😊