Rahli slivovi cmoki s skuto
Slivovi cmoki ali po domače povedano češplovi knedli so tradicionalna slovenska jed – še posebej v jesenkem času, ko dozorijo slive. Lahko se delajo iz več vrst testa, običajno je to krompirjevo ali kvašeno. Ker pa imamo pri nas radi tudi malo drugačne različice, vam tokrat predstavljam cmoke z rahlim, mehkim testom, z dodatkom skute.
In ti, res rahli slivovi cmoki s skuto bodo nastali, če bomo testu dodali malo pecilnega praška.
Pripomočki za rahle slivove cmoke s skuto:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za rahle slivove cmoke:
Za 2 osebi – 6 cmokov:
- 250 g skute
- 2 jajci
- 110 g pšeničnega zdroba
- 70 g moke
- 4 g pecilnega praška
- 2 žlici olja
- 25 g sladkorja
- 3 g soli
Posip:
- 50 g masla
- 70 g drobtin
- sladkor in cimet opcijsko
Postopek za rahle slivove cmoke:
Najprej si na sobno temperaturo pripravimo vse sestavine. Izdelava tega testa iz skute, moke in pšeničnega zdroba je zelo hitra in enostavna, tako da se lahko lotimo priprave dobesedno vsi ljubitelji cmokov.
V posodo damo skuto, kateri dodamo jajci, olje, sladkor ter sol in vse dobro premešamo. Nato dodamo po žlicah še pšenični zdrob, moko ter pecilni prašek.
Vse dobro premešamo v enotno zmes.
Paziti moramo, da ta zmes ni ne premehka in ne pretrda. Saj bomo med oblikovanjem cmokov še uporabili dodatno malo moke.
Zmes postavimo v hladilnik vsaj za 30 minut. Lahko tudi več, da pšenični zdrob popije vlago in nabrekne. Medtem operemo 6 sliv in jih izkoščičimo.
Rahlo pomokamo površino, na kateri bomo izdelovali cmoke ter maso na zmes oblikujemo v svaljek.
Maso razdelimo na 6 delov in vsak del malo sploščimo, damo vanj slivo v katero lahko damo po želji nekaj sladkorja ali pol žličke kakšne marmelade ter slivo s prsti in dlanmi lepo zapremo v testo.
Ko smo naredili vse cmoke, zavremo večjo količino vode ter jih narahlo polagamo v vrelo vodo. Bodimo pozorni, da voda ne vre preveč, saj nam lahko to uniči lepo okroglo obliko cmokov.
Med kuhanjem cmokov lahko v posebni ponvi na malo masla popražimo drobtine. Po želji dodamo tudi sladkor in / ali cimet.
Rahli slivovi cmoki s skuto bodo kuhani po 10 do 12 minutah vrenja. In so lahko odlična malica, večerja ali celo kosilo s porcijo dobrega kompota.
Dober tek 🙂