Priloga iz paprike in gorčice
Print Friendly, PDF & Email

Malce drugačna priloga iz paprike in gorčice, ki odlično popestri jedi z žara ali klasične zrezke (še posebej popečenega piščanca). Paše tudi poleg tortelinov ali svaljkov. Njena priprava je zelo enostavna in ne vzame veliko časa, približno 25 minut boste potrebovali.

Pripomočki za pripravo priloge iz paprike in gorčice

  • nož in deska za rezanje
  • malo večja kozica s pokrovko
  • jedilna žlica
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo priloge iz paprike in gorčice

Za 4 osebe:

  • 2 večji rdeči papriki
  • 1 večja rumena paprika
  • 1 manjši por (okoli 100 g)
  • 1-2 stroka česna
  • 2 zvrhani žlici gorčice
  • malo olivnega olja
  • šopek peteršilja
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Po želji še:

  • žlica kisle smetane

Priprava priloge iz paprike in gorčice

Priprave se najprej lotimo s pripravo zelenjave. Por očistimo in ga narežemo. Sama sem ga narezala kar na kolobarje. Vi pa kot želite.

Papriko narežemo na poljubne kose. Lahko so kvadratki, lahko trakovi. V vsakem primeru pa papriko najprej prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo operemo pod tekočo vodo, nato pa se odločimo kakšno obliko bomo narezali. Sama sem papriko narezala še na četrtine, ki sem jih nato narezala na nekaj milimetrov široke trakove.

V kozici (ali posodi) segrejemo malo olivnega olja in na njem prepražimo por, toliko, da postekleni. Pazimo, da se ne zažge. Dodamo narezano papriko, premešamo in v pokriti posodi na nižji temperaturi dušimo 10-15 minut (odvisno kako čvrste zelenjave si želite). Nam je všeč, da zelenjava še malo pohrusta in je še vedno čvrsta, zato jo dušim le 10 minut.

Medtem očistimo in nasekljamo šopek peteršilja. Tudi česen olupimo in nasekljamo. Po 10 minutah k papriki in poru v posodi dodamo še vse ostale začimbe: peteršilj, česen, gorčico, sol in poper po okusu. Premešamo in v pokriti posodi na nižji temperaturi kuhamo naprej še 5-8 minut. Vmes lahko občasno premešamo.

Ideja
Po tem času, če želite (jaz tokrat nisem), lahko jedi dodate že žlico kisle smetane, ki bo jed naredila bolj nežno. Premešate, pokuhate še za kakšno minutko.

Prilogo iz paprike in gorčice postrežemo ob izbrani jedi.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor